Dořešení privatizačních kauz vláda zřejmě pomůže prodloužením promlčecí lhůty

Praha - Vláda možná prodlouží promlčecí lhůtu u některých kauz, které se staly v souvislosti s velkou privatizací v devadesátých letech. V Otázkách Václava Moravce to připustila místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV). Ještě letos totiž budou některé případy promlčené. Situaci by Peake s premiérem Petrem Nečasem (ODS) chtěla probrat příští úterý.

Prodloužení promlčecích a skartačních lhůt je součástí vládního tažení proti korupci. „Budu navrhovat prodloužení skartační lhůty pro materiály z konsolidační agentury. Právě tam jsou uloženy dokumenty, kde by bylo možné řadu důkazů i o zmanipulovaných privatizacích najít,“ přislíbila v Otázkách Václava Moravce Peake. Za analýzu podle ní stojí i prodloužení promlčecích lhůt například z 20 na 30 let.

Karolína Peake

„Já jsem žádala pana premiéra, abychom se sešli nad některými korupčními kauzami. Ne proto, abychom do nich zasahovali, ale proto, abychom se ujistili, že právní prostředí, které tu je a které případně můžeme nějakým způsobem legislativně měnit, poskytuje všechny prostředky a všechny lhůty, aby tyto kauzy mohly být došetřeny.“

S Petrem Nečasem se chtěla nad otázkou kauz z 90. let sejít už koncem minulého roku. Nakonec se ale schůzka týkala jen kauzy Mostecké uhelné společnosti, ze které mohly být podle švýcarských vyšetřovatelů nelegálně vyvedeny peníze. Český stát nicméně s připojením se ke švýcarské žalobě otálí, a tak mu hrozí, že přijde o miliardy.

Znovu chce Peake o kauze MUS diskutovat s Nečasem v úterý. Věří, že se schůzka dotkne i možného prodloužení promlčecích lhůt. „Věřím, že se domluvíme i na další schůzce k dalším kauzám,“ dodala Peake.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Prodloužení promlčecích lhůt k privatizačním kauzám prosazují i komunisté. Napsat novelu podle jejich šéfa Vojtěcha Filipa není nic těžkého. Chtějí si ale počkat, až co předloží vláda. „Zatím tato koalice za rok a půl fungování nepřipustila jedinou normu, kterou navrhla opozice, aby prošla jako novela zákona,“ vysvětlil Filip.

Vláda plánuje rozsáhlé tažení proti korupci

Vláda, která má boj s korupcí i ve svém programovém prohlášení, plánuje předložit i další zákony, které by korupci na českých úřadech ztížily. Zhruba v polovině roku 2013 by mohlo podle Peake být na stole paragrafové znění zákona o úřednících. Už koncem letošního dubna chce pak Peake předložit do vlády zákon, který by zvýšil ochranu pracovníků, kteří nahlásí korupci svých šéfů.

Vydáno pod