Církevní restituce: Seznamy majetku k vrácení zatím neviděli ani ministři

Praha - Na vrácení majetku církvím čekají s nadějí desítky obcí. Blokace staveb, polí i lesů jim komplikuje rozvoj a taky novou výstavbu. Ministerstvo kultury tvrdí, že má jasno v tom, čeho konkrétně se budou restituce týkat. Seznam majetku, který by se měl církvím vracet, ale zatím nikomu neukázalo. Navíc starostové teď tvrdí, že byli vyzváni, aby sami řekli, co by se mohlo vracet.

Seznamy majetku, který by se měl církvím vracet, neviděli ještě ani ti, kteří o církevní restituci rozhodovali. „Debata o tom, jakého majetku se navracení týká, ale třeba i toho, jakým způsobem byla vypočítána náhrada za metr čtvereční orné půdy nebo lesa, který se vracet nebude, to všechno byly naše otázky, které padaly z naší strany i v rámci pracovní komise, v níž byli zástupci koalice i zástupci církví,“ tvrdí místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV).

Přesto zákonodárcům nikdo seznam nepředložil. „Předpokládám, že takový seznam existuje, jak na ministerstvu kultury, tak na ministerstvu zemědělství,“ věří Peake. Jenže starostové teď tvrdí, že je samo ministerstvo oslovilo, aby sami udělali soupis toho, co hodlají církvím vracet. „Ministerstvo nás oslovilo, ať dodáme soupis majetku,“ informovala mluvčí Svazu měst a obcí Ingrid Štegmannová. „Jde zřejmě o aktualizaci starých údajů, hovoříme o tom dlouhodobě,“ dodala.

Ministerstvo kultury ale žádné pochybnosti o tom, co by se mělo vracet, nepřipouští. „Já nevím, co žádají, já to slyším od vás poprvé. Ministerstvo kultury má opravdu přehled o tom, co bude vydávat. Tady k žádným pochybením nemůže dojít. Seznam nechybí,“ tvrdí náměstek ministra kultury František Mikeš.

Mnohde kvůli nedořešeným restitucím chátrají památky

Že aktualizované seznamy existují, doufají starostové napříč republikou. Na rychlý postup čeká třeba zchátralý statek ve Vlkově, pozemky v centru Blovic nebo lesy v Předkláštěří u Tišnova. Podobných míst budou stovky. Navíc majetek, na který se kvůli církevní restituci vztahuje blokace, mnohde už desítky let chátrá.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Takovou památkou je i rozsáhlý statek ve Slivenci na okraji Prahy. „Tenhle objekt už opravdu potřebuje zásah a myslím si, že je tak pět minut po dvanácté,“ říká starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). S restitucí vlastně všichni souhlasí. Řád křížovníků s červenou hvězdou by tu chtěl hospic, obec to podporuje. Stejně tak fandí tomu, aby se řádu vrátily rozsáhlé pozemky v okolí obce. Realizace, která by mohla památku zachránit a smysluplně ji využít, se ale stále oddaluje.

Podle statistik z první poloviny 90. let církve přišly po komunistickém převratu přibližně o 2 500 budov, 175 000 hektarů lesa a 25 000 hektarů orné půdy, což představuje asi procento veškeré orné půdy v České republice. Valná většina zabaveného majetku patřila Římskokatolické církvi.