ČOI zahájila správní řízení s realitní společností Prolux Consulting

Praha - Nespokojení klienti realitní společnosti Prolux Consulting se po letech vyšetřování dočkali prvního zadostiučinění. Česká obchodní inspekce totiž dospěla k závěru, že firma se k některým z nich zřejmě skutečně chovala nezákonně a zahájila s ní proto správní řízení. Stovkám klientů ale ČOI nepomůže, proto se zástupci poškozených klientů před několika měsíci obrátili na soud.

Zhruba 500 klientů tvrdí, že je firma okradla a zadlužila. Smlouvy Proluxu s klienty jsou prý formulovány tak, že je klienti musí v mnoha případech dříve či později porušit. Prolux podle protestujících po klientech vymáhá provize i za cenu exekucí také v případě, když lidé uskuteční prodej nemovitosti přes jinou kancelář nebo ji prodají sami. Smlouva, kterou podepsali, je totiž podle Proluxu exkluzivní, i když tam toto slovo přímo není uvedeno. 

Poškození argumentují hlavně tím, že Prolux pro ně nic nedělal, a tak si museli prodej zařídit sami. Jejich stížnosti teď vyslyšela Česká obchodní inspekce. „Správní řízení bylo zahájeno pro podezření z užívání nekalých praktik při uzavírání smluv,“ uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Prolux ale zmíněná nařčení odmítá: „Všem svým klientům poskytujeme profesionální a systémově vyspělou podporu prodeje jejich nemovitostí,“ uvedla v prohlášení ředitelka Karolína Valentová. 

Kauzu šetřila i policie, podle ní se ale trestný čin nestal. Případ proto převzala ČOI, která může udělit až pětimilionovou pokutu. Klientům ale může pomoci jedině soud. Na ten už se zástupci poškozených klientů prostřednictvím hromadné žaloby obrátili. Podle policie ale klienti podali první trestní oznámení už v roce 2004.