Neúčast ve švýcarském řízení kvůli MUS přijde ČR na víc než 27 milionů

Praha - Náklady českého státu týkající se nepřipojení k trestnímu řízení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) dosahují minimálně 27 milionů korun. Uvedli to dnes zástupci občanského sdružení Veřejnost proti korupci. Sdružení z tohoto důvodu podalo doplnění trestního oznámení. Na jeho základě zahájila protikorupční policie trestní řízení, které se týká samotného postupu českého státu v souvislosti s dotazy Švýcarska, zda se ČR připojí k tamnímu trestnímu řízení.

Podle Hany Marvanové, která je ve výboru sdružení, bude muset ČR zaplatit jen na soudním poplatku 20 milionů korun, náklady švýcarské advokátní kanceláři jsou zatím sedm milionů. „Tím to však neskončí,“ podotkla Marvanová. Podle ní totiž bude nutné zaplatit náklady na zajištění účasti jednání či vypracování znaleckých posudků.

Postup odpovědných lidí se dostal do hledáčku kriminalistů pro podezření ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Zatím však není jasné, koho policisté podezírají. Sdružení však vidí odpovědnost u zástupců pražského vrchního státního zastupitelství a také ministerstva financí.

Právnička Hana Marvanová:

„Jsou to náklady, které by ČR nemusela vynaložit, kdyby se včas na základě několika výzev ze švýcarské strany připojila k trestnímu řízení… Nevíme přesně, kdo je odpovědný, ale to je jistě dohledatelné.“

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již podal kárné žaloby na bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, náměstka Libora Grygárka, Ladislava Letka, jenž kauzu MUS dozoroval, a bývalou šéfku odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Marcelu Kratochvílovou.

Švýcarsko se České republiky již od první poloviny roku 2010 dotazovalo, zda se hodlá připojit k trestnímu řízení jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Švýcaři tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy. Stát nyní hledá cestu, jak se domoci zablokovaných peněz, ministerstvo financí chystá civilní žalobu.