Nominace na šéfa VV: John 42, Bárta 20, Peake odmítla

Praha - Dosavadní šéf Věcí veřejných Radek John obdržel dvakrát více nominací na předsedu strany než jeho největší konkurent ministr dopravy Vít Bárta. John má na svém kontě 42 nominací, Bárta dostal od krajských organizací 20 nominací. O jednu víc obdržela místopředsedkyně strany Karolína Peake, která ale dnes oznámila, že kandidovat nebude. John a Bárta naopak prohlásili, že se volby zúčastní. Krajské organizace do čela strany navrhly celkem 13 lidí.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová obdržela šest návrhů na předsedkyni strany stejně jako šéfka poslaneckého klubu strany Kristýna Kočí. Po čtyřech nominacích získali někdejší kandidátka VV na pražskou primátorku Markéta Reedová a poslanec a jeden ze sponzorů strany Michal Babák. Olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová získala sedm nominací. Po jednom návrhu na předsedu pak obdrželi zbylí kandidáti - starosta Litvínova Milan Šťovíček, místopředsedkyně strany Lenka Andrýsová, poslanec Viktor Paggio a členové strany Zdeněk Bakovský a Hana Lisecová Zimová. Rada Věcí veřejných má nyní asi tři týdny na to, aby z 13 kandidátů vybrala maximálně šest, kteří dostanou šanci ucházet se o křeslo předsedy v internetové přímé volbě, v níž hlasuje zhruba 20.000 registrovaných příznivců strany.

Karolína Peake uvedla, že díky silné podpoře ve straně kandidaturu vážně zvažovala, nakonec se ale prý rozhodla nechat volbu mezi dvěma ministry za VV. „Radka Johna i Víta Bártu považuji za velmi silné kandidáty, jejichž postavení ve vládě by mělo být podpořeno i silnou pozicí uvnitř strany. Budu velmi ráda součástí týmu kteréhokoliv z nich,“ uvedla v tiskovém prohlášení. Peake v posledních týdnech získala mezi spolustraníky poměrně silnou podporu a byla zřejmě jedinou kandidátkou, která měla reálné šance s Johnem a Bártou ve volbě soupeřit.

Hlasování bude považováno za platné, pokud se volby zúčastní přes deset procent oprávněných voličů. V opačném případě by se volba opakovala ve zkrácených lhůtách. Vítězem volby se stane kandidát s nejvyšším počtem odevzdaných hlasů. Jméno vítěze se veřejnost dozví nejpozději 23. května.

Peníze mají VV od Bakaly i členů-podnikatelů

Věci veřejné  dnes také zveřejnily stav svých financí - v loňském volebním roce hospodařily se ztrátou 12,6 milionu korun. Příjmy strany za rok 2010 činily 101,8 milionu, výdaje 114,4 milionu korun. Většinu celkových příjmů strany činil státní příspěvek ve výši 78 milionů korun. Finanční dary Věcem veřejným přinesly dalších 22 milionů. Nejvíce peněz straně daroval podnikatel Zdeněk Bakala, přispěl šesti miliony. Bakala podaroval také další strany vládní koalice TOP 09 a ODS.

Další peníze straně věnovali její členové. Bárta přispěl 1,4 milionu, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský 2,4 milionu, jeho dnes již bývalá firma PHAR Service straně přispěla částkou 400 tisíc korun. Poslanec a podnikatel Michal Babák vložil na účet Věcí veřejných 2,2 milionu korun.