Senátor Pakosta odchází z ODS, vadí mu směřování strany

Praha - Senátor Petr Pakosta opouští Občanskou demokratickou stranu. Důvodem je údajně dlouhodobá nespokojenost se směřováním strany, do jiné vstoupit nehodlá. „Důvodem k mému odchodu je dlouhodobá nespokojenost se směřováním strany a zejména pak situace, do které dospěla ODS v regionech,“ uvedl Pakosta. K tomuto kroku se prý rozhodl po několika měsících úvah. Informace o jeho chystaném odchodu se v médiích objevovaly již dříve. Čtyřiapadesátiletý Pakosta byl zvolen senátorem za Náchodsko v roce 2006, mandát mu tak skončí v letošním roce. Občanští demokraté zřejmě místo Pakosty do boje o Senát nasadí svou poslankyni Zdeňku Orgoníkovou.

Senátorovi vadí, že prý ODS během posledních let několikrát jednala v rozporu se svými principy a v rozporu s jeho přesvědčením. „Nechtěl jsem však jednat zbrkle a odcházet uraženě. Proto tak závažný krok činím s odstupem, ale zároveň dostatečně dlouho před vyhlášením vnitrostranických primárek - to abych předešel spekulacím o důvodech mého odchodu,“ napsal Pakosta v prohlášení. Nesouhlasil prý s přijetím lisabonské smlouvy a nepřijatelný pro něj byl i postup zákonodárců ODS při hlasování o zvýšení podílu biosložek v pohonných hmotách. 

Někdejší zakládající člen strany se mimo jiné nechce smířit s tím, že místní buňky ODS jsou často „jakýmisi zprivatizovanými sektami fungujícími s dost podezřelými cíli“. Pozastavil se také nad tím, že ani volební debakl ve městech, kde ODS měla odjakživa monopol na vítězství, nepřinesl žádné personální změny.

Pakosta si chce nadále ponechat svůj senátorský mandát. „Zůstávám senátorem zvoleným za ODS. Své názory neměním, mosty nepálím. Opouštím ODS, ale zůstávám občanským demokratem,“ poznamenal. 

Ostatní senátoři z ODS byly Pakostovým odchodem zaskočeni: „Opravdu nám nesdělil tento svůj nápad, že opustí ODS. Mohu pouze spekulovat o tom, že by to mohlo mít souvislost s letošními volbami do Senátu,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Podle něj by Pakostův odchod ze strany neměl vliv na jeho členství v klubu ODS, v němž je členem předsednictva.