Na ministerstvu končí Jiří Nantl, který připravoval reformu vysokých škol

Praha - Šéf odboru vysokých škol ministerstva školství Jiří Nantl, který spolu s náměstkem ministra Ivanem Wilhelmem pracoval na přípravě reformy vysokých škol, dnes rezignoval. Informoval o tom server Česká pozice. Nantl odejde z úřadu na konci ledna, jeho odchod prý ale nesouvisí se spory o reformu, jejíž podobu vysoké školy odmítají. Nantl odchází kvůli zamýšlené reorganizaci ministerstva.

„Vážení a milí, v souvislosti s probíhající organizační změnou jsem považoval za nutné ukončit již dva týdny trvající diskusi mezi panem ministrem, panem náměstkem a mnou tím, že ke dni 31. ledna t. r. rezignuji jako ředitel odboru vysokých škol,“ citovala Česká pozice z dopisu, kterým se Nantl rozloučil se svými pracovními kolegy.   

Podle Nantla spěla situace již dlouho k jeho odchodu. Rezignace prý ale není reakcí na čtvrteční protestní shromáždění akademického senátu Karlovy univerzity, který přijal rezoluci k reformě a dohodl se, že případné další protesty se uskuteční nejpozději v týdnu po 27. únoru. Zákony podle dokumentu byly připraveny příliš rychle a bez dostatečných konzultací.   

K reformě vysokého školství se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Ministr Josef Dobeš (VV) loni přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla brzy projednat vláda. První upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma se postavila Česká konference rektorů i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory. Ministerstvo už dřív uvedlo, že přípravu zákonů s vysokými školami konzultovalo a požadavkům všech zájmových skupin se vyhovět nedá.

Vydáno pod