Březina o rezignaci neuvažuje, ODS to po něm nežádá

Praha - Pražská ODS nepožaduje po obviněném náměstkovi Karlu Březinovi (ČSSD) jeho odstoupení. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) po dnešním jednání zástupců koalice novinářům řekl, že záležitost bude řešit ČSSD. Sám Březina po jednání řekl, že o rezignaci neuvažuje. Březinu obvinila minulý týden protikorupční policie kvůli jeho minulému působení ve zkrachovalých firmách a následně v dozorčí radě Žižkov Station Development (ŽSD). Náměstek jakékoliv pochybení odmítá, proti obvinění podal stížnost. Policie ho prý navíc ujistila, že na případ je uvaleno embargo. Únik informací do médií považuje za politicky motivovaný. Opoziční TOP 09 na zítřejším jednání zastupitelstva vyzve Březinu k rezignaci.

Primátor Svoboda řekl, že Březina koaliční partnery seznámil se svými právními analýzami, které mu dávají za pravdu. Informoval je prý také o tom, že proti obvinění podal stížnost a na policii požaduje, aby řešení bylo co nejrychlejší. „Vzali jsme tuto informaci na vědomí a vzali jsme na vědomí také to, že sociální demokracie si vyhradila právo v této věci rozhodovat,“ řekl primátor. Primátor očekává, že zhruba do týdne by mohlo být jak ze strany ČSSD, tak ze strany policie jasněji.

Březina dnes novinářům řekl, že obvinění mu policie předala minulou středu přímo v budově pražského magistrátu. Přístup policie označil za nestandardní, neboť jej předtím nepožádala o podání vysvětlení. Podle advokáta Jaroslava Ortmana zákon policii neukládá, aby podezřelého před obviněním pozvala k takzvanému podání vysvětlení. Zároveň ale připustil, že se tak obvykle děje.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

„Mé obvinění se netýká mého působení v městských společnostech, ale pouze v Žižkov Station Development,“ upřesnil dnes Březina. Náměstek už v ŽSD skončil, zastupoval tam České dráhy. V současnosti působí také v dozorčích radách pražského dopravního podniku a firmy Rencar.

Podle Březiny obvinění souvisí s tím, že v minulosti působil ve statutárních orgánech dvou společností, které zkrachovaly. Březina ve firmách zastupoval věřitele. Podle obchodního zákoníku ale osoba, která působila ve statutárních orgánech zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v obdobných orgánech jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě a ta jeho působení odsouhlasí. Březina to ale v případě společnosti Žižkov Station Development, který policie šetří, neuvedl. Podle Březiny ale povinnost informovat o působení ve zkrachovalých firmách platí až poté, co soud rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu.