V Česku se díky nové legislativě narodí méně dvojčat

Praha – Nová legislativa má zvýhodňovat variantu, při níž se při umělém oplodnění využívá jen jedno embryo. Podle gynekologů by se tak měl odhadem snížit počet vícečetných těhotenství o pět set ročně. O výhodách tohoto trendu musí ale lékaři přesvědčit ženy, které často chtějí více dětí najednou. Novinka platí od dubna a Česká televize zjistila, že s ní lze počítat už teď. Umělé oplodnění může nyní podstoupit žena do 49 let.

Takzvaně ze zkumavky přichází na svět až desetkrát víc dvojčat než z běžných těhotenství. Řada párů s tím počítá. I 32letá Dagmar z Ostravy. „Dvojčátka by nám nevadila, není problém, jsou to dvě mouchy jednou ranou,“ prohlásila pacientka. 

Novinky v zákonech podporují jiný trend. Ženám do 39 let uhradí pojišťovna nově čtyři pokusy o umělé oplodnění místo tří, musí ale využít jen jedno embryo. Podle odhadu odborníků se ušetří, když ubyde péče o rizikové děti. „Zhruba z dvou tisíc těhotenství, která jsou dvojčetná, snížíme výskyt o jednu čtvrtinu a tím bychom měli zdravotním pojišťovnám ušetřit částku kolem 250 milionů korun,“ řekl gynekolog Aleš Sobek.

Rodina
Zdroj: Vladimir Godnik/Isifa/Rex Features

Ženy často chtějí dětí víc

Lékaře čeká leckde běh na dlouhou trať. „Budeme muset vynaložit nezměrné úsilí a vysvětlovat těm ženám, že je lepší mít jedno tříkilové dítě než mít dvě děti po kile a půl,“ podotkl Sobek. 

K nejnovějším metodám patří nepřetržité sledování vývoje embryí po 24 hodin – z nich pak můžou lékaři vybrat to nejvhodnější a zavést je do dělohy. Jenže ani špičková technika páry nemusí přesvědčit – investují čas i peníze. Budou mít ale na výběr, což platí už teď. „Žena, která zahájí léčbu před 1. dubnem a nechá si implantovat během prvních dvou cyklů po jednom embryu, má nárok na úhradu všech čtyř cyklů,“ konstatoval mluvčí VZP Jiří Rod.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)