Mečl zůstane v čele pražského vrchního zastupitelství

Praha – Pověřený vrchní státní zástupce v Praze Stanislav Mečl zůstane v čele pražského zastupitelství (VSZ) minimálně do vyřešení soudního sporu s jeho předchůdcem Vlastimilem Rampulou. Ten podal správní žalobu kvůli svému odvolání z funkce. Podle vyjádření mluvčí ministerstva spravedlnosti Veroniky Ludvíkové pro ČT se na tom dohodl ministr Jiří Pospíšil s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem s ohledem na to, že se Mečl „ve funkci vrchního státního zástupce osvědčil“. Pověření Stanislava Mečla vedením pražského vrchního zastupitelství mělo trvat původně do konce ledna 2012.

„Tato skutečnost je mi známa, debatovali jsme o tom, není to pro mě novinka,“ uvedl Mečl v Otázkách Václava Moravce (OVM). Podle svých slov neví, na jak dlouho by měl být jeho mandát prodloužen, předpokládá ale, že jde stále o dočasné řešení na VSZ.

Mečl také v OVM řekl, že chystá změny na postech náměstků svého úřadu. „Stále trvá moje představa, že s panem náměstkem (Liborem) Grygárkem nepočítám,“ prohlásil a na otázku, zda přijde do tří týdnů s návrhem na Grygárkovo odvolání, odpověděl kladně.

Mečl dočasně nahradil Rampulu v čele VSZ v listopadu. Po svém nástupu provedl několik personálních změn. Do sporu se dostal i se svým náměstkem Grygárkem, kterého vyzval k rezignaci. Grygárek ovšem uvedl, že rezignovat nehodlá. Později Mečl oznámil, že navrhne Grygárkovo odvolání, a to i na základě výsledku prověření postupu náměstka v některých kauzách.

Pověřený šéf VSZ vyzval před časem svého náměstka k rezignaci kvůli kontaktům s lobbistou a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Mečl prý zjistil, že v době, kdy měl jeho nynější podřízený na starosti úsek trestního řízení, se VSZ zabývalo pěti případy, které se k Janouškovi vztahovaly. Grygárek mu však tehdy řekl, že nevidí ke své rezignaci důvod, a podotkl, že státní zastupitelství nikdy nevedlo proti Janouškovi trestní řízení. Mečl mu prý nepředložil žádné důkazy o jeho pochybení nebo neprofesionálním jednání. Grygárek pravděpodobně figuruje také jako jeden ze žalobců VSZ, kteří protahovali kauzu Mostecké uhelné společnosti (MUS). Vyplynulo to ze závěrů kontroly zaměřené na spolupráci státních zástupců se švýcarskými vyšetřovateli.

Česká strana předá Švýcarům nové důkazy v kauze MUS

„Za určitých okolností to možné je,“ řekl Mečl k možnosti, že by při předání nových důkazů od české strany Švýcaři stáhli kauzu z fáze soudního líčení zpět do fáze vyšetřování. „Jako ve Švýcarsku probíhá dokazování, tak probíhá dokazování i v České republice. My výsledky našeho dokazování budeme signalizovat švýcarské straně a je velmi pravděpodobné, že švýcarská strana projeví zájem o důkazy, které byly zjištěny v ČR. Může to vést i k takovému závěru, že věc bude vrácena do přípravného řízení,“ vysvětlil Mečl. Podle mluvčí VSZ Ivy Vojtkové by ČR ve chvíli, kdy by se případ ve Švýcarsku vrátil do přípravné fáze, získala novou možnost připojit se k řízení jako poškozená.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Podle jeho slov má česká strana závažné důkazy, které by zřejmě mohly vést ke znovuotevření případu. Dodal ještě, že se jedná o vztahové analýzy, víc ale s ohledem na probíhající řízení neuvedl.