Milionová poštovní loupež jde opět k soudu

Praha - Spor České pošty a dvou bývalých zaměstnanců je znovu před soudem. Muž a žena měli porušit předpisy při přepočítávání peněz. V pobočce nechali otevřené okno, a tím se pak dovnitř dostali zloději. Z pošty si odnesli 28 milionů korun. Po bývalých pokladnících chce pošta peníze zpátky, a to včetně úroků.

Bývalé pokladníky poštovní pobočky v Praze 6 v roce 1997 přepadli tři maskovaní a ozbrojení lupiči. Do místnosti vlezli oknem. Podle pošty šlo o  hrubé porušení pracovní kázně. Okno mělo být v době počítání peněz zavřené. Spor se táhne už 15 let.

Obviněná bývalá pokladní Helena Baudyšová: To nikdy nevíte, jestli vás odsoudí nebo jestli vás neodsoudí, protože zaplatit dvanáct milionů, ještě úroky a tak dále, to vlastně znamená poukázku na smrt.

Soud se rozhodl, že si vyžádá znalecký posudek, jestli byla v poště po přepadení správně udělaná účetní uzávěrka. Právníci obou bývalých zaměstnanců totiž říkají, že pošta provedla kontrolu pokladny až tři dny po přepadení. Pošta tak podle nich vymáhá nereálnou částku.

„Zatím tvrdíme, že výše schodku nebyla zjištěna a tudíž nebylo vůbec zjištěno, jestli existoval a jestli vůbec došlo k nějaké škodě,“ informuje advokát Karla Molodčenka Vladimír Boleslav.

Částka, kterou pošta po obou účastnících řízení požaduje, se vyšplhala na 35 milionů korun. K původní částce dvacetipěti milionů totiž pošta napočítala i jedenáctiprocentní úrok od roku 2000.

Reportáž o poštovní loupeži (zdroj: ČT24)