Anonymous útočí také v Česku a na Slovensku

Praha – Hackerská pomsta za vypnutí amerického serveru Megaupload.com se přesunula také na český a slovenský internet, když místní buňky Anonymous, nejaktivnější hackerské skupiny současnosti, napadly stránky České protipirátské unie. Ty byly vyřazeny z provozu na více než dvě hodiny. Do útoku se zapojili i Poláci. Slovenští hackeři dnes vyřadili z provozu stránky slovenské strany 99%.

Hackeři ukazují svou sílu

Princip útoku je prostý. Cíl, tedy server s webovou stránkou, je bombardován dotazy ze stovek až tisíců počítačů, až se zahltí a zhroutí. Taková akce není ničivá, protože stránky lze posléze opět nahodit. Hackeři však ukazují svou sílu. Takovému útoku se lze bránit jen velmi obtížně. „Nejúčinnější obranou je stavět služby tak, aby nebyly poskytovány z jednoho centra,“ komentuje to internetový expert Ondřej Filip.

Internet je plný možností, jak útoky podpořit. Hackeři doporučují využít internetové kavárny bez bezpečnostních kamer. Policie ale varuje: jde o trestný čin. „Mělo by se jednat o spáchání trestného činu podle našeho právního řádu, a to neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ říká mluvčí Policejního prezidia Dagmar Bednarčíková.

Operace Blackout

Anonymous je volné uskupení bez jednotlivých jmen. Členové se znají pouze podle přezdívek a útočí přes speciální brány, které jim zaručují anonymitu. V Česku patří k Anonymous údajně řádově desítky až stovky lidí, zaměstnanci i studenti. Útoky i proto probíhají především v podvečer. Sympatizanty shání také pomocí facebooku.

„Jim nejde o to, vykrást někomu bankovní účet nebo přemalovat webové stránky,“ tvrdí počítačový hacker Jiří. Anonymous svou současnou akci nazývají „Operace Blackout“ (česky „Informační embargo“ nebo také „Ztráta vědomí“). Pokračovat hodlají tak dlouho, dokud vlády po celém světě nepřestanou omezovat svobodu internetu, jak podle hackerů činí.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)