V Česku mrzlo až praštělo, na Jizerce bylo -26°C

Praha – V noci na dnešek se v Česku výrazně ochladilo a na několika místech se po ránu teploty pohybovaly kolem minus 15 stupňů Celsia. Na Jizerce v Jizerských horách naměřili dokonce minus 26 stupňů, v Adršpachu na Náchodsku bylo minus 18. Teplotní rekordy ale nepadaly. Podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu Petra Dvořáka zima pronikla do celé střední Evropy, kde zůstane zřejmě až do prvních únorových dnů.

Čtrnáct stupňů pod nulou bylo ve Vrchlabí, Březníku nebo Peci pod Sněžkou, na Labské boudě bylo minus 13,4 stupně a v Bedřichově minus 11,4 stupně. Naopak v pražské Ruzyni byly jen dva stupně pod nulou a v Žatci nula. „Čeká nás období s teplotou vzduchu pravděpodobně trvale mezi nulou až minus deseti stupni Celsia a také bude občas sněžit,“ upřesnil mluvčí.

Do Česka dorazí mrazivý vzduch ze Sibiře

Podle Dvořáka dorazí do ČR mrazivý vzduch ze Sibiře. Například na severním Uralu v noci klesaly teploty vzduchu na minus 25 až minus 35 stupňů, v Moskvě a okolí je kolem minus 15 až minus 20 stupňů. Mluvčí doplnil, že i když nyní v Česku klesá teplota pod bod mrazu, bude leden jako celek pravděpodobně teplotně nadprůměrný. V první polovině února podle něj zřejmě vliv ruské tlakové výše ustoupí a do střední Evropy bude zase proudit teplejší atlantický vzduch.

Vydáno pod