Podivný konkurz dostihového závodiště v Chuchli

Praha – Slavné dostihové závodiště v pražské Chuchli je kvůli pětimilionovému dluhu už 15 let v konkurzu. Závazek vznikl v 90. letech a vzhledem k tomu, jak velkým majetkem závodiště disponuje, měl by být už dávno splacen a konkurz skončen. Reportéři ČT ovšem zjistili, že konkurzní správce Jiří Slavíček nezanesl příjmy z 15letého nájemného do soudního spisu a nevěděli o nich ani věřitelé, na účtu totiž peníze nejsou. Podle skupiny chuchelských restituentů správce nájemné od firmy TMM nevybírá, ta tedy prý závodiště užívá načerno.

Zástupce restituentů Miroslav Holeček tvrdí, že když v listopadu nahlíželi do soudního spisu, tak v něm žádná nájemní smlouva nebyla. Přitom by tam měly být všechny podstatné informace o konkurzu. Výnos z nájemného by určitě nebyl zanedbatelný – konkurz trvá od roku 1996 a pronajímá se 50 hektarů pozemků.  

Konkurzní správce Jiří Slavíček měl o nájemném informovat i věřitele, kteří prostřednictvím věřitelského výboru činnost správce kontrolují. Ve výboru je kromě městské části zastoupen i finanční úřad pro Prahu-západ, ani ten však podle mluvčí Jaroslavy Musilové o nájemném netušil. A když prý chtěli nájemní smlouvu vidět zastupitelé Velké Chuchle, tak jim konkurzní správce řekl, že je v soudním spise.   

Krátce poté, co se o případ začali Reportéři ČT zajímat, se najedou ve spise nájemní smlouva z roku 2003 objevila, i když až po osmi letech. Podle ní měla firma TMM za 50 hektarů platit ročně 96 tisíc korun, za osm let tedy dohromady 768 tisíc. Jenomže ani tyto peníze na účtu správce nejsou – v soudním spisu se objevilo vysvětlení, že nájemné vybíráno není a nájemci bylo doporučeno, aby dával peníze do notářské úschovy. 

To ale popírá samotná firma TMM, podle jejího ředitele Petra Drahoše posílá od roku 2003 nájem na bankovní účet, který jí poslal konkurzní správce. Podle hrubých odhadů tam firma poslala dohromady 600 tisíc korun. Ale znovu, tyto peníze na účtu správce nejsou. 

Smlouva s firmou TMM navíc platí až od roku 2003, konkurz ale trvá už od roku 1996. Na účtu správce tak chybí i peníze z pronájmu za léta 1996-2002, kdy závodiště užívala firma Turf IPS.  

Podle smlouvy platí firma TMM roční nájem 96 tisíc korun, čili osm tisíc za měsíc. To je ovšem podle soudního znalce Bedřicha Malého neúměrně málo vzhledem k možnostem využití areálu. TMM pozemky dále pronajímá na různé komerční akce – celoroční nájem jí bohatě pokryje třeba jedna pyroshow, za kterou dostane zhruba 200 tisíc korun.

Nevýhodný pronájem lukrativních pozemků v Chuchli (zdroj: ČT24)