Liberecký soud řeší obchod s nábytkem pro lyžařské MS

Liberec - Okresní soud v Liberci projednává kauzu spojenou s tamním mistrovstvím světa v klasickém lyžování, které se konalo v roce 2009. Společnost Syner, která pro sportovce rekonstruovala tamní vysokoškolské koleje, čelí obvinění z podvodu s nábytkem za čtyři miliony korun. Manažeři Syneru dnes před soudem postup prací při opravě kolejí hájili, a naopak poukazovali na nedostatečnou projektovou dokumentaci.

Obžalobě z téměř čtyřmilionového podvodu čelí pracovnice Syneru Jindřiška Máchová, Petr Patrman ze společnosti Investing CZ, který měl na starosti technický dozor, a ředitel Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar. Máchová podle žalobce v roce 2007 vystavila čtyři faktury, které zahrnovaly i nedodaný nábytek, Patrman je schválil a Kračmar údajně zajistil, aby je univerzita proplatila. Obohatit se tím měla právě stavební společnost. Univerzita, která rekonstrukci hradila ze státních dotací, se ovšem poškozená necítí.

Obžalovaní tvrdí, že peníze ve skutečnosti šly na jiné dodatečné práce, které se při nákladném projektu oprav kolejí objevily. Účetně se později vše upravilo v takzvaných změnových listech. „Tahle zakázka byla zpackaná od samého začátku a kdyby nebylo Syneru a týmu, který tam byl, byla by ostuda ještě větší,“ prohlásil finanční ředitel firmy Petr Myška. Řekl, že se změnové listy v případě podobných akcí používají běžně.

Peníze za dodané práce prý chodily pozdě a zakázku proto bylo možné zastavit, nestalo se to údajně s ohledem na důležitost mistrovství. Na kolejích během něj bydleli sportovci. Syner prý také mohl za pozdní platby uplatňovat sankce. „Je běžná praxe, že stavební společnost to při státních zakázkách neuplatňuje,“ dodal Myška. Syner by si podle něj mohl nárokovat až čtyři miliony korun. Současně uvedl, že se na stavbě nepostupovalo přesně podle smlouvy. Z vyvolání kauzy obvinil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který na nedostatky upozornil.

Telefonát Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod