S léčbou dítěte budou muset souhlasit oba rodiče

Praha - Zdravotní péče o děti z neúplných rodin bude od letošního dubna komplikovanější. Rodičům, kteří nejsou v kontaktu s otcem či matkou svého dítěte, problémy přinese nový zákon o zdravotní službách. Ten požaduje, aby se zákroky, které mohou výrazně ovlivnit zdravotní stav dítěte, souhlasili oba zákonní zástupci. Například k očkování kojenců tak bude třeba vyplnit speciální formulář podepsaný druhým rodičem. Pediatři se proti novému nařízení bouří, lečba se tím prý zásadně zpomalí. Informuje o tom dnešní vydání Lidových novin (LN).

Podle zákona o zdravotních službách budou zdravotní služby poskytovány dětem do 18 let pouze s „informovaným souhlasem“ zákonných zástupců. Zákroky, "které mohou postatným způsobem negativně ovlivnit další zdravotní stav pacienta nebo kvalitu jeho života, tím pádem musí schválit oba rodiče. Norma vejde v platnost letos začátkem dubna.

Dětským lékařům se nové nařízení nelíbí. Varují, že získat souhlas obou rodičů bude zejména u rozvedených rodin, kde bývalí partneři nejsou v kontaktu, mnohdy téměř nemožné. „Je to potíž. Nevím, jestli si (zákonodárci) uvědomili, že u nás je víc než 50 procent rozvedených manželství,“ uvedl pro LN předseda Sdružení praktických dětských lékařů.

Lékaři budou rozdávat formuláře

Experti na lékařské právo soudí, že výklad zákona je nejasný, týká se však prý hlavně nepovinného očkování. „Nicméně kromě toho a preventivních prohlídek bych těžko hledal nějaký výkon, kde nejsou rizika a kde souhlas obou rodičů nebude potřeba,“ tvrdí právník Jakub Unger. Podle ČTK bude souhlas nutný například také pro amputaci ruky nebo nohy po závažném poranění nebo pro plastickou operaci u nezletilé dívky.

Lékaři už nyní upozorňuji, že nehodlají zbytečně riskovat soudní spory a už nyní připravují zvláštní formuláře. Tento formulář, kde budou vypsány základní informace o prováděném zákroku, pediatři odevzdají jednomu z rodičů, aby ho předal druhému. Zákrok či vyšetření lékař provede až poté, co bude mít v ruce podepsaný souhlas.

Rozhodnout může i soudem určený opatrovník

Ze zákona rovněž vyplývá, že pokud nebude možné u vážnějších zákroků sehnat souhlas obou rodičů nebo pokud dítě bude mít na poskytovaný zákrok jiný názor než jeho rodiče a nebude přitom nebezpečí z prodlení, oznámí to lékař soudu. Ten pak ustanoví opatrovníka, který o zákroku rozhodne.

Vyšetření u dětí
Zdroj: ČT24

Legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek se dnes snažil veřejnost uklidnit. Lékaři podle něj nemohou odmítnout očkovat dítě jenom proto, že souhlas k tomu nedali oba rodiče. „Neznamená to, že když lékař nedostihne někoho z rodičů a léčba je přitom nezbytná, že léčbu neposkytne,“ prohlásil o znění nového zákona Plíšek. Pokud je jeden z rodičů dlouhodobě nedostupný, je v cizině, zdravotní službu může lékař poskytnout, dodal úředník.

Ministerstvo zdravotnictví změnu pravidel souhlasu měnit nechystá. I předseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Boris Šťastný (ODS) považuje obavy lékařů za přehnané. „Každému dítěti se péče dostane, i když neseženou souhlas obou rodičů,“ zopakoval poslanec. Nicméně připustil, že zákon o zdravotních službách by se mohl změnit nejdříve příští rok.