Zaměstnance na úřadech práce čeká další náročný víkend

Praha – České úřady práce se stále nestihly vypořádat s novým systémem a na sociální dávky tak čekají stále stovky lidí. Podle zákona ale mají peníze dostat na účet nebo v hotovosti nejpozději do 31. ledna. Ministerstvo práce a sociálních věcí věří, že se termín podaří splnit. Zaměstnanci těchto úřadů tak musí i tento víkend do práce.

Na sociální dávky čeká stále dost lidí a tak se úředníci na některých úřadech práce ani o tomto víkendu nezastaví. Počty úředníků, kteří budou dávky do systému zapracovávat a posílat je klientům, se někde dokonce posilují. Příkladem může být sever Moravy nebo na Ústecku. Zaměstnanci na úřadech si ale stěžují, že je jich málo, že se v novém počítačovém programu neorientují. Navíc sílí tlak ze strany čekatelů na dávky.

Nejasný termín výplaty znepokojuje už i podnikatele, kteří zaměstnávají handicapované lidi a mají tak nárok asi na osm tisíc měsíčně. Ačkoliv ministr práce Jaromír Drábek potíže přiznává, tak zároveň klienty uklidňuje, že se o své peníze nemusí bát. „Je reálný předpoklad, že dokonce měsíce v zákonném termínu všechny dávky, které mají být vyplaceny do konce ledna, vyplatíme,“ ujišťuje ministr Drábek. 

Podle ministerstva je letošní leden pro úřady práce nejnáročnější a situace se má v následujících týdnech už zklidňovat. I tak bude na hladký průběh v posledních lednových dnech dohlížet policie a bezpečnostní agentury. Eliminovat che případné konflikty s čekateli na dávky.

Perný víkend na úřadech práce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod