Grebeníček podezírá vládu ze špiclování KSČM

Praha - Miroslav Grebeníček (KSČM) podezírá vládu, že „špicluje“ Komunistickou stranu Čech a Moravy. V písemné interpelaci se s tímto podezřením obrátil na předsedu vlády Petra Nečase. Nečas ale jeho podezření odmítl.

Grebeníček prý v poslední době zaznamenal opět informace, že ministerstvo vnitra i některé zpravodajské složky jsou „úkolovány ke špiclování, nebo mají podněcovat, organizovat a provádět sledování Komunistické strany Čech a Moravy.“

Na Nečase se proto v písemné interpelaci obrátil s hned několika otázkami:

  • které parlamentní strany nechává vláda sledovat
  • které zpravodajské služby a další instituce využívá ke sledování
  • zda je sledována i ODS, kterou podle jeho slov veřejnost podezírá nejvíc z klientelismu

Premiér Nečas podezření odmítl.

„Vláda plně respektuje svobodnou soutěž politických stran a v žádném případě neprovádí jakékoli svévolné sledování politických stran,“ uvedl Nečas v odpovědi na interpelaci.

Vláda loni uložila ministerstvu vnitra, aby zpracovalo návrh na pozastavení činnosti KSČM. Debatu o pozastavení činnosti strany však koncem listopadu odložila. Grebeníček proto položil další otázku, a to které úkoly ministerstvo vnitra navrhlo v souladu se svým záměrem, že bude dál sledovat činnost KSČM.

„Protože Vláda ČR přerušila příslušný bod jednání, nedošlo ke schválení usnesení předloženého ministerstvem vnitra, a jednotlivým resortům nebyly tedy uloženy úkoly vyplývající z návrhu tohoto usnesení,“ odpověděl Grebeníčkovi premiér.

Vydáno pod