Pospíšil: Astronomické odměny exekutorů skončí k 1. březnu

Praha - Astronomické odměny exekutorů budou už za měsíc minulostí. V Otázkách Václava Moravce to slíbil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Od 1. března bude účinná vyhláška, která stávající tarify výrazně změní. V nižších částkách se exekutorům sníží odměny až o 70 procent, u vyšších až o 30. Minimální odměna ve výši tří tisíc korun tak klesne na patnáct set. Ministr zároveň uvedl, že třetina exekutorů v České republice čelí kárným žalobám. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová vidí hlavní problém v tom, že exekutoři si v Česku vytvořili monopol. Doslova se podle ní pustili z řetězu.

Nová vyhláška o odměnách má platit od 1. března, podle ministra ale není ideální a jde o akutní řešení. Resort spravedlnosti proto výhledově uvažuje o tom, že časem vyhlášku úplně zruší a nahradí ji takzvaným švýcarským modelem. O odměnách exekutorů by potom rozhodoval soud. „Je to varianta, která má výhody i nevýhody, ale je asi spravedlivější… Vyhláška vždycky stanoví jakousi paušální odměnu a není schopna zohlednit náročnost konkrétní kauzy,“ domnívá se Pospíšil. Podle mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové ale návrh není příliš dobře realizovatelný. „Nebyl by příliš efektivní. Soudy by to jistě zatížilo,“ řekla ČT.

Benešová: Zasáhnout se musí, jinak z toho budeme mít Klondike

Se zásahem do odměn exekutorů ale souhlasí i bývalá nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, která považuje současný stav za neúnosný. Hlavní problém je podle ní i v tom, že exekutoři si v Česku vytvořili monopol. „Vyvrcholilo to tím, že už začínaly být pomalu obavy, jestli se zexekuuje i Karlův most. Myslím, že obezřetnost a dozor ze strany státu tady byl zanedbán a je potřeba se vrátit k režimu důsledné kontroly,“ řekla v OVM.

Současná právní úprava podle Pospíšila řadu problémů už dávno řeší, exekutoři ji ale porušují. „V roce 2009 byla na konci Topolánkovy vlády přijata velká novela exekučního řádu, která mnoho věcí, které exekutoři provádějí, odstranila,“ upozornil ve studiu. Zákon například jasně říká, že exekutor může prodat pouze majetek, který je přiměřený dluhu: „Není možné prodat za malý dluh dlužníkův dům.“

Exekutoři by vedle pokuty mohli nově přijít i o funkci

V této souvislosti uvedl, že už na exekutory, kterých je v Česku 146, podal 40 kárných žalob. Problém je ale i ve výši sankcí, které podle ministra bohužel nejsou dostatečné. „Vedle finančních sankcí budeme muset mnohem výrazněji postavit i sankci ve formě ztráty úřadu exekutora,“ prohlásil. Zatím se totiž nestalo, že by správní soud některému z exekutorů licenci skutečně vzal.

Problematické rozdělování exekucí na několik jednotlivých případů v zákoně není, podle ministra ale se změnou počítá novela, kterou od léta projednává Poslanecká sněmovna. „Hlavní téma, které chceme do zákona dát, je předžalobní výzva… Občas dlužník neuhradí malý dluh, zapomene na to, nebo si toho není vědom a za několik let mu přijde exekuční výměr,“ prohlásil Pospíšil.

Vydáno pod