Česko mrzne, a bude hůř, největší mráz čekejme v pátek a v sobotu

Ostrava – Na dvou měřicích stanicích v Moravskoslezském kraji dnes padly teplotní rekordy. V Karviné bylo naměřeno minus 16,5 stupně Celsia, také stanice v Ropici na Frýdecko-Místecku naměřila necelých sedmnáct stupňů pod nulou. I v Jeseníku zaznamenali meteorologové teplotní rekord, ráno tam naměřili minus 19,9 stupně. Na Břeclavsku zase silné mrazy zkomplikovaly železniční dopravu. Na trati mezi Jablůnkou a Valašským Meziříčím na Vsetínsku a mezi Břeclaví a Mikulovem se zlomila kolej. Dnešní ráno bylo „nejteplejší“ z celého nadcházejícího týdne. Ranní teploty se na většině našeho území pohybovaly mezi mínus 5 až mínus 10 stupňů, v Moravskoslezském kraji nejčastěji od mínus 11 do mínus 16 stupňů. V Adršpachu teplota klesla až k mínus 25 stupňů. Meteorologové už v neděli upozorňovali na obzvlášť silné mrazy, teploty mohou v závěru týdne na severu a severovýchodě ojediněle spadnout až k minus 35 stupňům.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally by mohla vlna silných mrazů přinést ještě více takových problémů. Na Vsetínsku se kolej zlomila kolem šesté hodiny ranní, vlaky ale mohly jezdit po vedlejší koleji. Podle mluvčího železničáři vývoj počasí sledují a v problémových oblastech mají zvýšenou pohotovost, případně nařizují sníženou rychlost vlaků. Na nastupující vlnu silných mrazů jsou podle něj železničáři připraveni, praskání kolejí však zcela zabránit nelze.

Na mrazy se musí připravit také motoristé. Řada z nich velkou zimu stále podceňuje, a tak jim hrozí, že auta vůbec nenastartují. „U benzinových motorů musí být kvalitní a nabitá baterka a startér v dobré kondici,“ radí automechanik Jiří Hickl. Při velkých mrazech platí několik základních pravidel: za prvé mít doplněny všechny provozní kapaliny nemrznoucími směsmi do teploty minimálně -30 stupňů, za druhé při trvalém stání v žádném případě nezatahovat ruční brzdu. Ještě před vyjetím je také třeba řádně očistit všechna skla. „Velmi často hlavně po ránu jezdí lidé jako takzvaní tankisté, to znamená, že mají udělaný pouze průzor,“ říká Václav Ircing z BESIPu. Za to jim hrozí bloková pokuta až do výše 2 000 korun. Mrazivé teploty jsou záludné i pro cyklisty. Ti by neměli zapomínat na řádné oblečení, dělat časté přestávky a dbát na to, aby se při jízdě příliš nezpotili. 

Současné počasí je nebezpečné také pro zvířata. Hrozí jim uvíznutí na ledové ploše, ptákům zamrzají křídla. Volně žijící zvěř potřebuje v mrazech dostatek krmení a zvýšenou péči myslivců. Ti zároveň varují před hlučností v revírech. Zvířata se snadno vyplaší a mohou skončit v ledové pasti. „V těchto krutých zimách je lépe do lesa moc nechodit, a když už, tak jen po vyznačených cestách,“ vzkazuje lesním návštěvníkům Josef Kurča z pardubického mysliveckého spolku. Pokud lidé najdou v lese či na poli ležící zvíře, neměli by na něj sahat a raději volat linku ochránců přírody.

Česko čekají silné mrazy, v závěru týdne až minus 35 stupňů

Meteorologové předpokládají, že chladné počasí vydrží i v následujících dnech a mělo by se spíše dále ochlazovat. Největší mrazy tak očekávají ve středu, čtvrtek či pátek. Kromě mrazů se obyvatelé budou muset v následujících dnech smířit i se špatnou kvalitou ovzduší. Počasí má totiž inverzní charakter a na horách je teď tepleji než v nížinách a údolích.

Dnešní den přinese ještě odpolední teploty kolem nuly, nicméně v noci na úterý klesnou teploty až pod minus 10 stupňů, na severu a severovýchodě kolem minus 15, v údolích při sněhové pokrývce kolem minus 18 stupňů. Přes den se rtuť teploměru už nedostane nad nulu. Středeční denní teploty se na severovýchodě nemusejí dostat nad minus 10 stupňů, ve čtvrtek už mrazivý den s teplotami kolem minus 10 stupňů lze očekávat na více místech republiky. 

A jak bude vypadat závěr týdne a začátek února? 

Jasno až polojasno. Postupně až oblačno a místy občasné sněžení. Nejnižší noční teploty minus 15 až minus 20 stupňů, v údolích při malé oblačnosti a sněhové pokrývce kolem minus 25 stupňů. Postupné zmírňování nočních mrazů. Nejvyšší denní teploty minus 14 až minus 9 stupňů.

Očekávané mrazy v mrazových kotlinách

úterý - kolem minus 20 stupňů
středa - kolem minus 25 stupňů
čtvrtek - kolem minus 30 stupňů
víkend - kolem minus 35 stupňů

Jako mrazové kotliny označují odborníci místa, kde je výrazně chladněji než v okolí. Mrazy tam čas od času zaznamenají i během letních nocí. Mezi mrazové kotliny patří například Jizerka v Jizerských horách v nadmořské výšce 858 metrů, Šindelová v Krušných horách ve výšce 587 metrů nebo Horská Kvilda a některé šumavské slatě.