MO: Stošek měl s Tatrou jiný právní vztah než zprostředkování

Praha - Bývalý voják a spolužák exministra obrany Miroslava Kostelky Pavel Stošek, který údajně za provizi pomáhal s nákupem vozidel Tatra pro českou armádu, měl s kopřivnickou firmou jiný právní vztah než smlouvu o zprostředkování. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka to vyplynulo z písemné odpovědi, kterou dnes Ministerstvo obrany od automobilky obdrželo. Celý obsah dopisu však podle něj automobilka považuje za důvěrný.

Mluvčí automobilky Vladimír Bystrov uvedl, že Tatra s Pavlem Stoškem neuzavřela smlouvu na zprostředkování, ale na poradenství v oblasti technologie a marketingu spojeným s projektem terénního vozu Ross. „Proto popírám slovo provize. Smlouva není o tom, že by pan Stošek 'pomohl získat zakázku', ale že pomohl připravit dokumentaci pro projekt tak, aby firma vyhověla požadavkům české armády i NATO,“ řekl Bystrov a dodal, že Stoškova odměna byla podmíněna tím, že se to povede. Výši odměny ale sdělit odmítl.

„Náš další krok bude předání tohoto dopisu Ministerstvu financí, aby prověřilo, že dodavatel jedná v souladu s kontraktem,“ sdělil Čírtek. Ministerstvo obrany již dříve odmítlo, že by třetí osoba asistovala při přípravě smlouvy o nákupu více než 556 vozů za 2,6 miliardy korun. Resort proto kopřivnickou firmu ve středu písemně vyzval, aby vysvětlila, zda je smlouva platná a účinná.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Nákup nákladních tatrovek, které mají nahradit zastaralé „vétřiesky“, se neobešel bez problémů. Vojsko mělo původně první vozidla obdržet již v listopadu. Zakázka se však kvůli nesrovnalostem, které vyplynuly při testech automobilů, zpozdila.

Jako první dnes převzali deset nových vozidel vojáci z Hranic na Moravě. V novojičínské zásobovací základně, kde je zatím připraveno k výměně pět desítek vozů, které budou dalším vojenským jednotkám předány podle připraveného harmonogramu, je slavnostně vyměnili za legendární Pragy V3S. Nové nákladní automobily T-810 jsou oproti zastaralým „vétřieskám“ rychlejší, pohodlnější, mají nižší spotřebu a uvezou těžší náklad. Do konce roku by vojáci měli získat 331 tatrovek, v roce 2009 zbývajících 225 vozů.