Česko má 78 nových profesorů

Praha - Česká republika má ode dneška 78 nových profesorů. Jmenovací dekrety dnes v pražském Karolinu převzali z rukou ministra školství Josefa Dobeše (VV) a ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Dobeš v projevu uvedl, že přístup k udílení titulu se v dějinách měnil a i dnes by měl odpovídat duchu doby. Prezident Václav Klaus, který profesory jmenuje, se ceremoniálu neúčastnil. Omluvil se kvůli zranění kotníku. Noví profesoři byli jmenováni na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Seznam všech jmen najdete zde.

Ministr při ceremoniálu poznamenal, že jmenování se odehrává právě v době, kdy vláda vede s akademiky obtížnou diskusi o vysokoškolské reformě, která mimo jiné mění i pravidla pro platnost titulu profesor. Při slavnostním aktu se ale nechtěl do této debaty příliš pouštět. „Přístupy k titulu profesor se v čase mění a měly by odpovídat duchu doby, jejich změna tedy není nic fatálního,“ poznamenal pouze.

Dekret profesora mají ode dneška akademici z vysokých škol napříč obory. Získalo jej 60 docentů a 18 docentek. Největší zastoupení mezi nově jmenovanými profesory měla Univerzita Karlova s 21 novými profesory. Po osmi nových profesorech mají brněnská Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně. Tři z docentů navrhla ke jmenování profesorem Univerzita obrany. Dekrety jim na slavnosti předal Vondra.

Akademici požadují stažení a přepracování obou chystaných zákonů, které mají upravit postavení univerzit, jejich samosprávu a zavést školné. Dobešovy reformní záměry by měla brzy projednat vláda. Nesouhlas se kromě jiných bodů týká také změn v habilitačním a jmenovacím řízení. Titul profesora a docenta by tak už nemusel platit v celé zemi, ale vázal by se jen na konkrétní místo na univerzitě.