Komise fakultě vytkla nedostatky personální i publikační

Praha - Neutěšený personální stav, nedostatečná publikační činnost či nízký počet žádostí o grant jsou podle Akreditační komise důvody, proč plzeňské právnické fakultě neprodloužila její akreditaci. Předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková to uvedla v Událostech, komentářích. Upozornila také například na to, že plný úvazek má na fakultě pouze jeden profesor, kterému je 82 let. Fakulta s výtkami komise nesouhlasí.

Nový děkan fakulty Jan Pauly s argumentací komise nesouhlasí a domnívá se, že za tím může být i něco jiného. „Jediný argument, který tady slyším, že tu nemám nikoho na plný úvazek, aniž by byl zaměstnán jinde. To je samozřejmě nesmysl, tady je řada pracovníků, kteří takoví jsou, dokonce mezi těmi, které akreditační komise uznala,“ uvedl Pauly. I profesoři s úvazkem nad 1,5 jsou podle něj schopni působit naprosto kvalitně a vést výuku.

„My máme kritéria, abychom uznali, že na té škole působí docent nebo profesor, že nesmí mít víc než 1,75 úvazku, a 1,5, aby mohl být garantem. To ovšem neznamená, že máte školu, kde nemáte nikoho, kdo by pracoval jen pro tu školu,“ dodala Dvořáková. Metodika Akreditační komise je podle ní plně v souladu s Evropskou asociací akreditačních komisí.

Stáří vyučujících i nedostatečná publikační činnost

Škola řeší od loňského léta i krizi personální, kdy z fakulty odešlo několik učitelů. Podle Paulyho, ale škola všechny podmínky Akreditační komise splnila, vše by mělo být v pořádku a kvalitních pedagogů je na škole dost. Z 12 profesorů jsou ale podle Dvořákové dva ve věku 83 let a ze 13 docentů je podle ní jedna docentka ve věku 78 a druhá 82 let.

Předsedkyně komise škole také vytkla nedostatečnou publikační činnost i to, že odešel jediný garant, který byl nositelem grantu. „Já uznávám, že není vždycky lehké každý rok získávat grant, ale na rozdíl od roku předchozího v loňském roce škola dala jen tři žádosti o grant, rok předtím dávala pět žádostí,“ uvedla Dvořáková. Pauly upozornil na to, že škola je pod mediální palbou, a proto prý nemá jednoduchou pozici pro získávání grantů.

Kvůli neprodloužení akreditace podle tajemníka komise Jiřího Smrčky škola fakticky končí. Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku. Komisaři dali škole čas do konce října, aby mohli být studenti převedeni na jiné fakulty. Konečné slovo bude mít ministerstvo školství, v případě rozhodování o akreditacích však nemůže jít proti stanovisku komise. Na plzeňské právnické fakultě studuje 2000 lidí.

Události, komentáře o osudu plzeňských práv (zdroj: ČT24)