Jak Drábek řekl, tak udělal. Odvolal kvůli dávkám manažery

Praha – Lednové problémy s vyplácením dávek stály křeslo ředitele ministerského odboru informatiky Reného Pitáka. Odvolal ho ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), generálnímu řediteli Úřadu práce ČR pak dal souhlas s odvoláním výkonné ředitelky Úřadu práce Aleny Králové. Ministr to dnes oznámil na tiskové konferenci. Sám se odstoupit nechystá.

Ministr ve středu ohlásil, že za potíže kolem výplaty dávek potrestá lidi v manažerských funkcích. Dnes padla dvě jména. Další personální změny Drábek nevyloučil. Řekl ale, že už nebudou v jeho kompetenci a budou se týkat lidí „na nižších stupních řízení“. Dopadnou tedy na pracovníky ÚP, které může odvolávat jeho generální ředitel Jiří Kubeša.

„Odvolal jsem ředitele odboru informatiky ministerstva práce a sociálních věcí pro pochybení v manažerské oblasti řízení podřízených, kteří mají na starosti informatiku v celém resortu,“ uvedl Drábek. Odejít musí také výkonná ředitelka ÚP Alena Králová, která měla podle ministra na starost přenos údajů a identifikaci při přihlašování do nového informačního systému. „To byla jedna z věcí, která velmi výrazně ztěžovala postup prací zejména v prvních dnech ledna,“ řekl ministr. Královou může odvolat jen generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša, Drábek mu k tomu dal dnes souhlas.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí nyní úřady práce. Převzaly agendu a asi 1 660 úředníků od radnic. Změna je od počátku terčem kritiky. Ta zaznívá od odborů, úředníků, opozice i koaličních partnerů. Opoziční ČSSD požaduje Drábkovo odvolání. Podle šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky ministr nyní zaujal maskovací taktiku a odvolal jen vyšší úředníky, přitom sám nese odpovědnost.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes ve sněmovně uvedl, že situace na úřadech práce je velmi komplikovaná, ale je přesvědčen, že reformní změny jsou nutné a jdou správným směrem. Poděkoval pak úředníkům. „Bez nich by situace byla v podstatě neřešitelná a dramaticky horší,“ řekl Nečas. Podle něj Drábek vládu ujistil, že lednové problémy se dořeší a systém bude fungovat standardně.

Drábek dnes řekl, že od opozice nic jiného ani nečekal. Zopakoval, že úřady práce daly v lednu příkaz k vyplacení všech dávek. Ministerstvo práce lednovou situaci analyzuje. „Ve sportovní terminologii chci, aby generální ředitel Úřadu práce rozdal žluté karty a řekl, jaký způsob práce je pod laťkou, kterou požadujeme, a došlo v následujících týdnech k nápravě,“ uvedl Drábek na tiskové konferenci a dodal, že po žluté kartě vždy následuje červená, což se také má stát, pokud k nápravě nedojde. Posuzuje třeba to, jestli se systémy dostatečně odzkoušely či jestli se dobře připravilo zadání pro dodavatele.

Vydáno pod