Mladíci měli na facebooku materiály s rasistickým podtextem, nyní jsou před soudem

Kroměříž – Obžalobu pěti mladíků z propagace nacismu projednává Okresní soud v Kroměříži. Muži jsou viněni, že na sociální síti facebook zveřejňovali hudbu a videa s rasistickým podtextem. Pětice obviněných mužů stála dnes před soudem podruhé, již včera se soudní senát podrobně zabýval texty zveřejněných písní a jejich mírou závadnosti. U soudu včera zazněla i „památná“ věta bývalého poslance Miroslava Sládka, že Romové by měli být trestně odpovědní už od narození, neboť to je jejich největší zločin. Jde o jeden z prvních případů, který skončil u soudu. Podle odborníků umí extremisté internet dobře využívat ve svůj prospěch.

Materiály s rasistickým podtextem visely ještě donedávna na facebookových profilech pěti mladíků z Kroměřížska. Ti všechna obvinění odmítají, cizojazyčným textům prý nerozuměli a hajlování v některých videoklipech si nevšimli. Rozsudek si mladíci ještě dnes nevyslechli, soud chce nejdřív prozkoumat překlady textů a poradit se s odborníky na extremismus. „V současné době ještě není v rámci České republiky trestnost takového jednání pořádně zmapována, takže mohl by to být nějakým způsobem průlomový rozsudek,“ tvrdí státní zástupce Robert Hanuš. 

Služby facebooku se extremisté naučili efektivně využívat. Už dlouho neplatí, že jde jen o místo pro sdílení fotek z dovolených nebo hledání přátel. „Tak jak je jednoduché se s někým na facebooku seznámit, tak je taky jednoduché někoho přesvědčit k tomu, aby začal přijímat jeho názory,“ podotýká Petr Vichtera, Saferinternet.cz. 

Extremisté díky facebooku získávají nové sympatizanty, ale také zvou na vlastní akce. Obžalovaní mladíci měli například na svých profilech zvát na koncert neonacistické skupiny Projekt Vandal. 

Zatím na internetu bitvu se zákonem vyhrávali. Webové stránky zakládají na amerických serverech a policisté tak měli ztíženou práci. Rozsudek kroměřížského soudu, který má padnout nejdříve v březnu, by tak mohl být průlomový.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)