ODS věděla, že dělení Prahy na obvody poškodí menší strany

Praha - Pražská ODS věděla, že její záměr rozdělit metropoli na sedm volebních obvodů v komunálních volbách poškodí malé strany. Vyplývá to z analýzy, kterou si občanští demokraté nechali vypracovat, než loni změnu obvodů odhlasovali v zastupitelstvu, kde měli většinu. Informoval o tom dnes deník Právo. Malé strany po říjnových volbách podaly stížnost, kterou se bude v úterý zabývat Ústavní soud. Vedení pražské ODS tvrdí, že žádný zákon neporušilo.

Zastupitelé hlavního města v červnu loňského roku rozhodli, že Pražané budou v říjnových volbách do zastupitelstva hlavního města volit v sedmi obvodech. Zároveň schválili snížení počtu zastupitelů ze 70 na 63. Představitelé občanských demokratů rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů odůvodňovali tím, že když se zmenší počet kandidátů do zastupitelstva, budou je moci voliči lépe poznat.

Analýza, jejíž text má Právo k dispozici, rozebírá možné zisky malých i velkých stran v závislosti na počtu mandátů rozdělovaných ve volebním obvodu, nejméně se může rozdělovat devět křesel.

„Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá nutnost vytvořit devíti-, eventuálně desetimandátové obvody, aby byl vyloučen průnik stran se ziskem asi sedm až 7,5 procenta do zastupitelského sboru,“ stojí v textu, který zkoumá především možnosti koalice ODS s ČSSD a VV, nikoli s TOP 09 či Stranou zelených (SZ).

Ve volbách po rozdělení Prahy pak SZ, SNK ED a VV překročily pětiprocentní hranici, mandáty však nezískaly.

Bývalý náměstek primátora, dnes ministra obrany Rudolf Blažek má za to, že rozdělení Prahy neodporovalo předpisům a že u soudu nemůže obstát argument, že v různých obvodech byl různý počet voličů. „To by potom všechny senátní volby v ČR s rozdílem větším než 15 procent voličů musely být také neplatné,“ uvedl Blažek. Upozornil, že pokud ÚS rozhodne ve prospěch malých stran, volby v Praze tím nezruší. „Ústavní soud může dát právní názor, vlastní krok musí učinit Městský soud v Praze,“ dodal Blažek.

Pokud soudy skutečně rozhodnou o zrušení voleb, mělo by se na pražskou radnici vrátit bývalé vedení včetně Blažka a bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Předpokládá to analýza, kterou si zadalo ministerstvo vnitra. Blažek však prý na návrat není připraven.