Hemangiom u dětí pomáhají léčit prášky na vysoký tlak

Praha – S nezhoubným nádorem – hemangiomem se v České republice ročně potýká až 5 000 novorozenců. Nejčastěji se vyskytuje u předčasně narozených dětí, má ho každé desáté. Nádor většinou zmizí bez léčby, může se ale rozšířit například na obličej a ohrozit tak zdraví dětí. Francouzští lékaři ale našli léčbu, která s ním dokáže bojovat. Používá se už i v Česku.

Úplně první českou pacientkou, která léčbu vyzkoušela, je tříletá Dita. Tradičně užívané kortikoidy jí příliš nepomohly. Lékaři je navíc museli kvůli zdravotním obtížím vysadit a nádor se pak ještě zvětšil. „Zcela spotřeboval víčko jednoho oka…My jsme byli ve velmi zoufalé situaci, protože to nebyl stav, který by bylo možné operovat,“ uvedl lékař kliniky hematoonkologie FN Motol Josef Mališ.

Díky betablokátorům, které se jinak běžně používají na vysoký krevní tlak a srdeční potíže, se stav holčičky zlepšil už po pár dnech. Na tváři jí sice zůstaly jizvy, nádor je ale téměř pryč. Dobré zkušenosti s lékem má i matka čtyřměsíční Soni Radka Holubová. Lékaři se obávali, že by miminku nádor mohl prasknout. Holčičce by potom hrozilo ohluchnutí nebo i slepota. Po lécích se ale nádor začal zmenšovat a světlat.

Nová léčba je ale vhodná jenom v těch případech, kdy se nezhoubný nádor začíná nekontrolovatelně šířit a dítě skutečně ohrožuje. Dalšími možnostmi jsou laser nebo operace.