Kdo chce na dálnici, musí po roce opět sáhnout do kapsy

Praha – Kdo vyjel před týdnem na hory se starou dálniční známkou, musí se při návratu domů zastavit u benzinky a zakoupit známku novou. Neučiní-li tak, vystavuje se hrozbě pokuty. Policisté přitom jsou v odhalování dálničních neplatičů docela úspěšní, loni na zpoplatněných silnicích přistihli 41 tisíc řidičů vozidel bez dálničních známek. Ti potom zaplatili na pokutách téměř 32 milionů korun. Odhalených řidičů, kteří za využití dálnice neplatí, přitom neustále stoupá – tak jako ceny známek.

Staré dálniční známky přestaly platit 31. ledna. Ty nové jsou sice k dispozici už od prosince, ale řada řidičů odložila jejich nákupy až na poslední chvíli. Na benzinkách jdou nyní známky na dračku. Řidiči nakupují nové známky na dálničních stanicích i v době, kdy by se na autostrádě se starou dálniční známkou už vůbec neměli objevit. „Zvažoval jsem, jestli to mám koupit v Praze, nebo jestli mám ten úsek risknout – a nikdo mě nechytil,“ radoval se řidič, který si v pátek přijel koupit známku uprostřed dálnice D1.

Občas ale lidé odejdou s nepořízenou – známky mohou na benzinkách dojít, případně prodavači nabídnou pouze známky s omezenou dobou platnosti – například půlroční. Přesto se může vyplatit. Policisté jsou schopni známku „prodražit“ o stovky korun. Loni jenom na dálnici D5 udělili pokuty za 1,5 milionu, když přistihli 1 827 řidičů vozidel bez platných známek – průměrně pět denně.

V posledních pěti letech počet odhalených „černých“ uživatelů dálnic a rychlostních silnic neustále roste. Není to jenom důsledek lepší práce policie, ale také rychlého růstu cen dálničních známek. Od jejich zavedení před sedmnácti lety se cena zvyšovala šestkrát, letos už musí řidiči za roční kupon zaplatit 1 500 korun. Ministerstvo dopravy ale slibuje, že se ceny teď nějakou dobu už měnit nebudou.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)