Z ŘSD údajně vyváděla peníze důmyslně organizovaná síť firem

Praha – Policie v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) prověřuje podezření, že z podniku vyváděla peníze důmyslně organizovaná skupina lidí z řady firem. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Tito lidé vytvořili síť firem s akciemi na majitele, u nichž není možné zjistit skutečného vlastníka, a z ŘSD získali stamiliony korun.

Policie už loni zatkla kvůli podezření z korupce manažery ŘSD Michala Halu a Petra Laušmana i podnikového právníka Roberta Wolfa. Totéž později potkalo i předsedu představenstva společnosti Monstera International Jiřího Neužila.

Detektivy na závažné podezření o systematické organizaci vyvádění peněz přivedly dokumenty, které nalezli v Halově domě v pražských Kunraticích. Zabavili totiž interní dokumenty společností, které od ŘSD inkasovaly stamiliony korun. Takové listiny konkrétních firem přitom vlastní jejich majitelé a správci, uvedla MfD.

Listiny se týkají firem Nuventis, Monstera International, Montegar a Estar Finance Investments. „Společnosti se akciově prolínají, takže se dá říct, že obchodní vztah mezi všemi čtyřmi firmami a ŘSD existoval,“ řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Přes firmu Monstera International například podle vyšetřovatelů odtekly desítky milionů korun z ŘSD kvůli pronájmu dálničních odpočívadel, který byl pro stát extrémně nevýhodný. Firmami se prolínají i stejná jména, ve dvou z nich figuroval například Jiří Neužil.

Policisté stíhají dva exmanažery

Halu, bývalého ředitele ŘSD Laušmana a Wolfa protikorupční policie v prosinci obvinila kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D47 a D5. Kdyby stát pronajímal pozemky bez prostředníků, mohl podle kriminalistů získat více než 264 milionů korun, které inkasovaly na jeho úkor soukromé firmy. Soud na oba manažery uvalil vazbu a policisté je nyní stíhají pro přijímání úplatku a pro porušování povinnosti při správě cizího majetku; bývalého právníka pouze pro druhý z trestných činů.

Soud poslal do vazby také Neužila. Třiapadesátiletý majitel dvou společností je podezřelý z toho, že v letech 2005 a 2006 dal jako úplatek za uzavření smluv jednapadesátiletému exmanažerovi ŘSD 15 milionů korun. Kromě toho prý muži zajistil vlastnictví bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1,7 milionu korun. Policie jej stíhá pro trestné činy podplácení a porušování povinností při správě cizího majetku.

Všichni obvinění proti umístění do vazby podali stížnost, tu dnes ovšem Krajský soud v Praze zamítl. „U všech obviněných stále trvá obava, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky,“ uvedla mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Vydáno pod