Další rošáda v DPP, ředitelkou se stala Češková

Praha – Do funkce generální ředitelky Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) byla jmenována Magdalena Češková, dosavadní šéfka představenstva firmy. Informoval o tom server iHned.cz. Češková ve funkci nahradí někdejšího dopravního ředitele Jaroslava Stůje, který pražskou dopravu řídil od prosincového odchodu generálního ředitele Martina Dvořáka. Za poslední dva měsíce se tak jedná už o třetí změnu šéfa DPP.

Češková bude svou funkci zastávat do okamžiku, než Praha vybere definitivního generálního ředitele DPP. O tom, že se stala šéfkou dopravního podniku, se dozvěděla dnes ráno a podle jejího vyjádření pro iHned.cz „ji to zaskočilo“. Nyní má v plánu mimo jiné dokončit hloubkový audit hospodaření firmy za poslední čtyři roky. Personální změny neplánuje.

Češková se stala ředitelkou DPP poté, co byl dnes odvolán rovněž provizorní generální ředitel Jaroslav Stůj. Podle mluvčí pražského magistrátu musel ve funkci skončit „kvůli neutěšené situaci v dopravním podniku“. Sám Stůj odmítl důvody svého odvolání komentovat. „Nejprve se chci domluvit s panem primátorem, jak tuto věc budeme komunikovat,“ řekl HN. Důvody však podle něj nebyly profesního rázu.

Televize za 2 miliony dodala firma s vazbami na Stůje

Dnes také server Česká pozice přinesl informaci, že před šesti lety zaplatil DPP za deset LCD televizorů jeden milion a 989 tisíc korun, cena jedné televize přitom byla zhruba 28 000 Kč. Dodávku zajišťovala firma Xanthus, k níž má Stůj údajně blízko.

V listopadu 2007 bylo na zakázku podáno Městskému státnímu zastupitelství Praha trestní oznámení na neznámého pachatele. Uvádí se v něm, že cena jedné obrazovky byla předražená o zhruba 150 000 korun. Policie trestní řízení nezahájila s tím, že DPP je akciovou společností, na jejíž podnikání dohlíží dozorčí rada a její účetnictví je každoročně auditováno.

Xanthus vznikl v roce 1996, tedy v době, kdy začal DPP zavádět nový informační a odbavovací systém. Jeho autorem měl být údajně právě Stůj. „Nerozhodoval jsem, byl jsem jen účastníkem skupiny zavedení systému do provozu,“ řekl České pozici Stůj.

Změny odstartovaly s novou pražskou koalicí

Výrazné personální změny ve vedení DPP nastaly poté, co v hlavním městě vznikla nová vládní koalice mezi pravicovými ODS a TOP 09. Nové vedení města následně odvolalo část členů dozorčí rady DPP za ČSSD i ODS, 5. prosince přijal primátor Bohuslav Svoboda (ODS) také rezignaci ředitele Martina Dvořáka.

Pražský dopravní podnik je největší městskou firmou, má přes deset tisíc zaměstnanců. Ročně dostává na provoz z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. Úsporný rozpočet pro letošní rok mu ovšem ubral 617 milionů.

Vydáno pod