O víkendu může padnout absolutní teplotní rekord

Praha – O víkendu by mohl být překonán absolutní český teplotní rekord minus 42,2 stupně Celsia. Tuto teplotu naměřili v roce 1929 u Českých Budějovic, podle meteorologů by ale mohlo být na konci tohoto týdne ještě chladněji. Mrazy pod čtyřicet stupňů se očekávají především na šumavské stanici Kvilda-Perla, uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Už dnes zde rtuť spadla na 39,4 stupně pod nulou.

„Podle aktuálních předpovědí by se v tomto týdnu měla obloha vyjasnit v pátek, sobotu a v neděli, teplota vzduchu by měla poklesnout ještě hlouběji než dnes. Proto se lze domnívat, že pokles teploty vzduchu na Perle pod minus 40 stupňů Celsia bude skoro jistý,“ konstatoval Dvořák s tím, že vidina blížícího se nového českého rekordu je v současné chvíli dost reálná.

I kdyby byl rekord překonán, zdaleka to prý neznamená, že by letošní zima patřila k nejchladnějším v historii měření. Dřív totiž nebylo tolik meteorologických stanic, které by minimální teploty zaznamenaly. Například v roce 1929, ze kdy pochází dosavadní absolutní rekord minus 42,2 stupně, prý mohlo být na Kvildě-Perle pod padesát stupňů. Šumavská stanice ale měří teprve od roku 1986.

Teploty v České republice klesly naposledy pod čtyřicítku v lednu 1987 právě na stanici Kvilda-Perla a také v lednu 1985 na stanici Jizerka. Co se týká nejstarší české stanice v pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775, nejnižší teplota minus 27,6 stupně Celsia tu byla naměřena roku 1785.

Vydáno pod