ČSSD zahájila boj proti reformním krokům vlády

Praha - Na půdě Senátu dnes proběhlo veřejné slyšení namířené proti vládním reformám. Podnětem byla petice proti důchodové reformě a za odchod kabinetu Petra Nečase, kterou zorganizovala ČSSD. Na slyšení byli spolu s premiérem pozváni i ministři financí, zdravotnictví a sociálních věcí. Nikdo z vlády ale do Senátu nedorazil. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka to označil za určitý projev arogance a nedostatek odvahy. Vláda podle něj už loni ignorovala protesty občanů a reformy prosazuje bez dohody s opozicí. Zároveň upozornil, že na reformy doplatí nižší příjmové vrstvy, zatímco vysoce postavení vládní úředníci dostávají statisícové odměny.

Do Senátu za vládu přišli pouze úředníci v čele s náměstkem ministra práce a sociálních věcí Janem Dobešem. Nečas totiž pověřil zastupováním ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), který pozvání delegoval na náměstka Vladimíra Šišku, jenž štafetu předal Dobešovi, uvedl místopředseda senátního petičního výboru Marcel Chládek (ČSSD). Podobně postupovali i ministři financí a zdravotnictví. „Vypadá to, že vláda premiéra Nečase nestojí o diskusi s občany,“ reagoval Sobotka.

Pětinásobnou převahu u řečniště měli oponenti především z řad odborů a ČSSD včetně spřízněných organizací. „Když poslouchám současný příspěvek předsedy sociální demokracie, tak je celá akce zneužita k prezentaci sociálnědemokratické odborářské politiky a jejich stanovisek. Mrzí mě, že to nebude objektivní jednání, ale jen negativní jednání,“ reagoval místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). V současné situaci bude podle něj každá vláda muset dělat reformy, které budou možná ještě bolestnější než ty současné. „Čím dřív jsme s reformami začali, tím je to lepší pro budoucnost této země, jenom bychom neměli lidi tolik strašit,“ dodal v rozhovoru pro ČT.

Kubera: ČSSD si dělá v Senátu předvolební kampaň

Senátor ODS Jaroslav Kubera akci označil za součást předvolební kampaně ČSSD před podzimními volbami. Petice je podle něj adresována jen sněmovně a Senát by ji projednávat neměl. Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) ale namítl, že petice byla Senátu doručena, a je proto „standardně“ projednána.

Bohuslav Sobotka

„Pokud se objeví větší rozpory uvnitř vládní koalice, tak nabízíme možnost hlasovat o nedůvěře vládě s tím, že by se volby mohly uskutečnit v dřívějším termínu. Vhodným by byl letošní podzim, kdy se konají volby do Senátu a do krajů. Termín by případně mohl být i na jaře, kdy nás bude pravděpodobně čekat přímá volba prezidenta.“

Důchodová reforma, kterou prosadila vládní koalice díky své většině ve sněmovně, je ale podle ČSSD spojena s riskantním vyvedením peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Vytváření druhého pilíře reformy uprostřed ekonomické nestability je navíc podle předsedy ČSSD velký hazard. Sociální demokraté proto navrhují jeho odložení. Doufají, že by do té doby mohla také padnout vláda a byly by nové volby. Dalšími body petice, pod kterou se podle šéfa ČSSD za necelý měsíc podepsalo 91 tisíc lidí, je nesouhlas s politikou reforem „pro nejbohatší“, se zvyšováním DPH a z toho vyplývajícím zdražením řady položek.

ČSSD: Souběh všech reforem může řadu lidí dostat do bezvýchodné situace

Podle Sobotky (ČSSD) vláda peníze z DPH určila na financování privatizace části důchodového systému: „My kritizujeme hlavně vznik druhého pilíře, on je určen pro vysokopříjmové kategorie, ale ve vyšším DPH ho zaplatí i středně a nízkopříjmové skupiny. Spravedlivá důchodová reforma by měla spravedlivě rozdělit náklady a výnosy. My jsme stoupenci průběžného důchodového systému, který garantuje stát.“ Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky ale zvyšování DPH není řešením jen pro důchodovou reformu: „Je to i sjednocení DPH tak, jak to po nás požaduje Evropská unie.“  

Petice končí výzvou Nečasově vládě, aby podala demisi. Signatáři také podporují vyvolání hlasování o nedůvěře koaličnímu kabinetu v případě, že neustoupí od své důchodové reformy, kterou chce odstartovat od roku 2014. Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach dokonce vyzval vládu, aby sama požádala sněmovnu o potvrzení důvěry a nečekala na výzvu opozice.