Meteorologové si nechali koukat přes rameno

Praha – Jak se připravují předpovědi počasí a jaké přístroje se používají k meteorologickému pozorování, mohli lidé vidět na dni otevřených dveří Českého hydrometeorologického ústavu. Zájemci měli možnost nahlédnout do většiny středisek a observatoří po celé republice.

„Je to propagace meteorologie na veřejnosti a zájem je obrovský – jde do tisíců,“ pochvaluje si mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Návštěvníci se dostali i na centrální pracoviště předpovědí v Praze-Komořanech, kde se zpracovávají data naměřená na 140 meteorologických stanicích po celé republice. Meteorologové data vyhodnocují 24 hodin denně. Na monitorech sledují radarové snímky, záběry z meteorologických kamer nebo třeba i teploty povrchů dálnic.

ČHMÚ se otevřel veřejnosti (zdroj: ČT24)

Jak se získávají informace z vyšších vrstev atmosféry, poznali zase návštěvníci stanice v Praze-Libni. Viděli start balonu se sondou, který dokáže vyletět do několika desítek kilometrů. „Radiosonda letí přibližně devadesát minut a po celou dobu nám vysílá informace o teplotě, vlhkosti a rychlosti větru,“ dodává Pavla Skřivánková z ČHMÚ.

Lidé měli možnost navštívit také observatoře, které sledují oblačnost, sílu slunečního záření, teplotu a množství srážek. Mimo jiné tím pomáhají sledovat i dlouhodobější klimatické změny. Další možnost vidět zblízka práci meteorologů bude až za rok.