Vláda změnila pravidla příspěvků na auta pro invalidy

Praha - Vláda schválila novelu zákona, která opravuje pravidla pro přidělení příspěvků na auto pro zdravotně postižené. Do konce roku 2011 totiž mohli handicapovaní dostat příspěvěk jednou za pět let až ve výši sto tisíc korun. Pak se ale pravidla změnila – částka je teď dvojnásobná, ale jen jednou za deset let. Dnešní novela pak má napravit stav, kdy se podle nových pravidel museli řídit i ti, kteří si vůz koupili už dávno předtím, než začaly změny platit.

„Obsahem je upravit zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením tak, aby u stávajících příjemců příspěvků na zakoupení motorového vozidla byla zkrácena lhůta pro jeho opětovné přiznání,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Nečas (ODS). Schválený dokument podle něj obsahuje i návrh na vyslovení souhlasu sněmovnou již v prvním čtení.  

„Cílem je umožnit příjemcům příspěvku na zakoupení vozidla požádat o poskytnutí tohoto příspěvku po uplynutí doby nejméně pěti let. Předložený návrh tak odstraňuje neodůvodněné odlišné nároky příjemců příspěvku,“ zdůraznil Nečas.   

Vláda dnes zároveň odmítla podobný návrh z dílny opozice. „Mimo jiné i proto, že se jedná o druhý návrh v podstatě řešící tutéž věc. Vedle toho tento návrh opozičních poslanců obsahuje i některé chyby,“ zdůvodnil Nečas. 

Kabinet odsouhlasil vypsání tendru na přepravu vojáků

Ministři také odsouhlasili záměr resortu obrany vyhlásit veřejnou zakázku na přepravu vojáků do operací NATO a EU. S vítězem zakázky uzavře rámcovou smlouvu, která bude platit čtyři roky a umožní dopravit vojáky spolu s vybavením a zásobami až na vzdálenost 15 tisíc kilometrů. Výše zakázky přesáhne 500 milionů korun, na celé období platnosti rámcové smlouvy jsou předpokládány finanční prostředky do maximální výše čtyř miliard korun.  

Podle ministerstva obrany nemusí armáda nasmlouvané přepravní kapacity využít. „V době platnosti uzavřené rámcové smlouvy se poskytnutí služby nemusí uskutečnit, nebo se může uskutečnit jen částečně,“ uvádí dokument ministerstva. Zda armáda skutečně „strategickou přepravu“ vojáků využije, bude záviset na tom, jestli se NATO nebo EU budou účastnit zahraničních vojenských operací.  

Armáda má možnost přepravovat vojáky i jinými způsoby. Dopravu na základě nové rámcové smlouvy by tak využila až v případě, že vyčerpá všechny další možnosti přepravy. Rámcová smlouva ale umožní zkrátit obvyklou časovou lhůtu, po kterou armády čekají, než mohou „strategické přepravní kapacity“ využít, pokud nemají podobný pakt uzavřen.