Poslanci rozhodli o omezení silničních billboardů i slevách na mýtném

Praha – Billboardy do pěti let přestanou lemovat české silnice a dálnice. Podle novely schválené dnes ve sněmovně by měla v blízkosti dopravních tepen postupně zmizet většina reklam. Do budoucna dostanou povolení jen provozovatelé restaurací, benzínek nebo motelů. Poutače ale budou moct postavit maximálně 200 metrů od svého podniku. Novela také zavádí až třináctiprocentní slevy na mýtném pro kamiony. V následném hlasování sněmovna naopak odmítla návrh na snazší kácení jednotlivých stromů u silnic a železnic. Návrh byl vyřazen z vládní novely zákona o pozemních komunikacích.

V Česku je celkem 1 100 kilometrů dálnic, přes 2 200 billboardů, tedy co půl kilometru jízdy jeden. Odstranit reklamy je dlouholetým záměrem vlády, který se však doposud realizovat nepodařilo. Uzavírat nové smlouvy na reklamní poutače u silnic a dálnic nebude možné, ty současné dostanou časové omezení. „Od doby nabití účinnosti této novely budou mít i tyto nevýhodně uzavřené smlouvy pouze pět let. Potom je budou muset provozovatelé těchto bilboardů odstranit,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiáš.

Ministerstvo dopravy, které návrh připravilo, reaguje hlavně na statistiku – loni narazila do reklamních poutačů stovka řidičů. Potvrdila to i mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. „Více než polovina billboardů nesplňuje dopravně bezpečnostní normy,“ řekla České televizi.

O odstranění reklam se mluví měsíce. Ministerstvo dopravy takový zákon začalo připravovat předloni. Mezitím ale Ředitelství silnic a dálnic uzavíralo nové smlouvy a prodlužovalo stávající až do roku 2019. Krok nakonec přispěl i k personální výměně vedení na ŘSD.

Poslanci dnes také rozhodli, že neumožní snazší kácení jednotlivých stromů podél silnic a železnic. Z vládní novely zákona o pozemních komunikacích, kterou schválili, dnes při závěrečném hlasování vyřadili vládou navrhované pravidlo umožňující silničářům i železničářům kácet jednotlivé stromy jen po ohlášení, zatímco nyní je nutné správní řízení.

Poslanci konečně kývli na slevy na mýtném, zažehnali tak protesty dopravců

Poslanci dnes naopak dali zelenou zavedení slev na mýtném. Kdo jezdí víc, tak dostane větší slevu. Na tom se dopravci dohodli s ministerstvem už v listopadu výměnou za souhlas s dvojnásobným navýšením mýtného. V lednu se ale nedělo nic a hrozily protesty dopravců – dnešním rozhodnutím sněmovny jsou však zažehnány.

Pavel Dobeš, ministr dopravy

„Zpoždění bylo způsobeno tím, že bylo dlouhé připomínkové řízení, my jsme museli vypořádat poměrně velkou řadu připomínek z ostatních resortů.“

Slevy začnou platit od poloviny roku, dopravci je pak dostanou zpětně v roce 2013. Podle odhadů půjde 70 procent slev k tuzemským dopravcům, zbytek pak do zahraničí. „Jestli peníze budou s dvou, tří nebo čtyřměsíčním zpožděním, to není rozhodující, důležité je, aby je podle slibu dopravci skutečně dostali,“ poznamenal Jan Medveď ze sdružení dopravců Česmad Bohemia.

Sněmovnou dnes prošla také novela, podle níž by cyklisté s přídavnými dětskými vozíky mohli jezdit po silnicích. Předloha, která míří do Senátu, by také legalizovala tažení dítěte na jeho kole připojeném spojovací tyčí. K předloze měla výtky vláda. Pochybovala o tom, zda je správné umožnit přepravu dětí ve vozíku na všech silnicích kromě dálnic a rychlostních silnic, které jsou určeny ze zákona jen pro motorová vozidla. Poslanci dnes nepřijali pozměňovací návrh Jiřího Petrů (ČSSD), který navrhoval v souladu s názorem kabinetu vyjmout i silnice prvních a druhých tříd.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Poslanci také zmírnili podmínky pro odškodnění potomků českých občanů za nemovitosti, o které přišli za války na Podkarpatské Rusi tak, aby na odškodnění dosáhlo víc lidí. Sněmovna rozhodla i o tom, že o odškodnění za takto zanechaný majetek bude možné žádat o rok déle, tedy až do konce roku 2013. Změnu obsahuje senátní novela příslušného zákona, kterou tak opět dostanou k projednání senátoři.

Poplatky za odpad se mají odvíjet od nákladů na svoz

Obce patrně budou moci stanovit obyvatelům poplatek za netříděný komunální odpad podle skutečných nákladů, které vynaložily na jeho svoz za předchozí rok. Sněmovnou přijaté opatření náleží do novely zákona o místních poplatcích. Předloha míří do Senátu. Autoři zdůvodnili možnost zvýšit poplatky za odpad tím, že mnohé obce nyní na likvidaci odpadů doplácejí a částka se neupravovala devět let.

Do Senátu míří také novela, která zjednoduší pravidla pro povolování veřejných sbírek. Kontrolu by ale měla zlepšit například povinnost průběžně vyúčtovávat takto získané peníze. Norma také upravuje výběr příspěvků za použití elektronických médií včetně formy dárcovských textových zpráv (DMS).

Sněmovna vrátila záchranářům přednost na přechodech

Po dnešním sněmovním jednání se také zřejmě vrátí vozidlům integrovaného záchranného systému přednost na přechodech pro chodce. Poslanci schválili vládní novelu zákona o silniční dopravě a vložili do ní příslušný pozměňovací návrh poslance Rudolfa Chlada (TOP 09 a Starostové), který přednost sanitek nebo třeba vozidel hasičů opět zavádí.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24

Koalice zamítla Drábkovo vysvětlování dávek

Poslanci z řad ČSSD se na úvod schůze ještě vrátili k problémům s vyplácením dávek na úřadech práce a požadovali po ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi vysvětlení. Svou výzvu však do programu neprosadili. Drábek podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky „lakuje situaci na růžovo“ nebo dokonce lže. Drábek se proti kritice sněmovní opozice ohradil. „Neřekl jsem, že náběh nových systémů je bez problémů,“ zdůraznil ministr. Dávky jsou ale podle něho vypláceny podle zákona. Drábek navíc připomněl, že ČSSD podnítila mimořádnou schůzi sněmovny k úřadům práce, která je svolána na čtvrtek.

Sociální demokraté chtěli na dnešek zařadit bod s názvem „pravda o situaci na úřadech práce“. Drábek podle Sobotky pořádá tiskové konference, na nichž se pokouší přesvědčit veřejnost, že je vše v pořádku, přitom to prý není pravda. Sobotka citoval z pondělní zprávy, podle níž problémy s novým počítačovým systémem přetrvávají. Drábek to připustil, nyní je ale podle něho všechno v pořádku.