Kalousek: Kvůli Vondrovi vládu nepoložíme

Praha – TOP 09 nevypoví kvůli kauze spojené s ministrem obrany Alexandrem Vondrou koaliční dohodu. V rozhovoru pro dnešní deníky to řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek. Podle něj je hodnota koaličního projektu a vládního programu vyšší než ostuda jednoho místopředsedy ODS. Pokud by z funkce ministra obrany neodstoupil, byla by to podle něj ostuda strany, a ne celé koalice.

Ve středu Kalousek a další politici TOP 09 Vondru vyzvali, aby v krátké době rezignoval. TOP 09 i třetí z vládních stran, Věci veřejné (VV), požadují, aby ODS problém kolem Vondry vyřešila. Premiér a předseda ODS Petr Nečas, jehož postoj teď patrně bude rozhodující, ve čtvrtek řekl, že Kalousek není v pozici, aby navrhoval demisi jiného člena vlády.

Kalousek dnešním deníkům vysvětlil, že Vondru nevyzval k rezignaci kvůli kauze údajně předražené zakázky, ale protože Vondra prý nedodržel dohody koaličních politiků. Nikdy jsem nepožadoval Vondrovu rezignaci za kauzu Promopro, měl rezignovat za to, že fatálně nedodržel dohodu, řekl.

Kalousek měl na mysli dohodu, k níž dospěli představitelé koalice před čtvrtečním jednáním sněmovny, která měla o kauze Promopro jednat z iniciativy opozice. Vondra se před poslanci přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při českém předsednictví EU, které měl jako tehdejší místopředseda vlády na starosti. Řekl, že měl celkový přehled, ale detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo jeho roli lépe vysvětlit. Řekl také, že nehodlá rezignovat.

Miroslav Kalousek pro Mf Dnes:

„Byli jsme domluveni takto: Vondra si posype hlavu popelem, a především si udrží naprostý distanc od nějaké teorie spiknutí proti němu. A my že řekneme: Dobře, držíme koaliční dohody i v takových otázkách. Vondrův projev byl ale absolutně opačný.“

Podle Kalouska ale Vondra při svém vystoupení nedodržel dohody koaliční K9, která jednala před čtvrteční sněmovní schůzí. „Byl projev ve stylu já za nic nemůžu a omlouvám se za to, že jsem nedokázal vysvětlit, že všechno bylo v pořádku“. „Takhle ta domluva nezněla,“ dodal Kalousek s tím, že teď je na řadě ODS, která si má prý kauzu vyřešit, jak uzná za vhodné.

Lidovým novinám Kalousek řekl, že před Vondrovým vystoupením měli Vondra a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg jednat o formulacích. „Poté co pan Vondra pronesl svůj projev, kontaktoval jsem Karla Schwarzenberga s dotazem, zda obsah projevu byl tím, na čem se dohodli, a on mi řekl, že nikoliv. Nemohl jsem konstatovat tedy nic jiného než fatální porušení dohody,“ řekl Kalousek.

„Pokud na to nebude ODS dostatečným způsobem reagovat, budeme ke koaličním dohodám přistupovat s neskonale větší nedůvěrou. Zvlášť když jim bude přítomen pan ministr Vondra,“ řekl dále Kalousek. Nejužší vedení ODS bude napjatou situaci kolem Vondry zřejmě konzultovat o tomto víkendu, po návratu premiéra Nečase ze summitu EU.

Vondru už kritizuje i Bárta

Výhrady k části Vondrova vystoupení vyjádřil v rozhovoru pro dnešní Právo i ministr dopravy Vít Bárta (VV). „Co výrazně zhoršilo situaci, bylo, že Vondra řekl, že hospodaření v době předsednictví EU bylo v pořádku. Tento názor v žádném případě nesdílím,“ řekl Bárta s dovětkem, že tato Vondrova slova byla v rozporu s tím, co si řekli koaliční politici před čtvrtečním jednáním sněmovny.

Finanční toky v kauze ProMoPro
Zdroj: ČT24