Příští týden by se mohly teploty vrátit nad nulu

Praha – Příští týden se snad konečně dočkáme konce třeskutých mrazů, podle předpovědi ČHMÚ se má oteplit až o 15 stupňů Celsia a přes den by se rtuť teploměru měla vyšplhat nad nulu. O víkendu ale bude vrcholit vlna mrazů - meteorologové už dříve uvedli, že o víkendu by v mrazových kotlinách mohla klesnout rtuť až ke čtyřicítce pod nulou. Extrémní mrazy trápí Česko druhým týdnem.

Zatímco dnes a ve čtvrtek bude zataženo s občasným sněžením, na pátek a víkend hlásí předpověď jasné nebe. Přes den se lidé nedočkají vyšších teplot než minus pět až minus deset stupňů. Nejnižší noční teploty budou postupně klesat z minus 16 až minus 20 stupňů na víkendová minima pod 25 stupňů. Tyto extrémní mrazy by ale měly panovat jen ojediněle v údolích. 

Například na šumavské stanici Kvilda-Perla by podle meteorologů mohla rtuť spadnout až pod minus 40 stupňů, je prý možné i překonání absolutního českého rekordu. Nejnižší teplota minus 42,2 stupně byla naměřena v roce 1929 u Českých Budějovic.   

Nový týden má ale přinést výrazné oteplení. „Nejnižší noční teploty minus pět až minus deset stupňů Celsia, zpočátku při zmenšené oblačnosti kolem minus 16 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty minus čtyři až plus jeden stupeň Celsia,“ hlásí předpověď ČHMÚ. Však také předpověď na 14. února říká: svatý Valentýnek - jara tatínek. Konec mrazů ale doprovodí oblačno a občasné sněžení.