Úřady, kde byly největší potíže s dávkami, posílí úředníci

Praha - V regionech, kde byly největší potíže s vyplácením dávek, se na úřadech práce zvýší počet úředníků. Pracoviště v Moravskoslezském a Středočeském kraji a na severu Čech má okamžitě posílit zatím šest desítek lidí. Kvůli problémům s vyřizováním pomoci od státu museli úředníci v lednu pracovat přesčas a také o víkendech, aby stihli záležitosti klientů vyřídit.

V úřadech práce, které od letoška vyplácejí všechny příspěvky a podpory, pracuje kolem 8 500 zaměstnanců. Zhruba 1 660 z nich přešlo v lednu spolu s částí agendy z radnic. Podle šéfa centrálního úřadu práce Jiřího Kubeši je posílení počtu úředníků první krok, který vyplynul ze zpracovávané analýzy lednové situace.

Za vyplácení dávek sklízel ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) ostrou kritiku odborů, rady postižených, opozice i koaličních partnerů. Úředníci si stěžovali na to, že nový počítačový systém nefunguje, klienti zas na to, že museli stát ve frontách a peníze dostali později než obvykle. Představitelé opozice mluvili o hazardu, koaliční partneři o manažerském selhání.

Podle Jiřího Kubeši úřady v regionech dostanou zatím okamžitě posilu 59 úředníků. Ředitelé příslušných krajských poboček mohou buď pracovníky převést z jiných pracovišť, nebo mohou přijmout nové. Kolik lidí bude kde v republice přesně potřeba, ukáže analýza. Z ní by měl vyplynout harmonogram dalších kroků k odstranění nedostatků nového systému, který mají připravit centrální úřad práce a ministerstvo. Jejich vedení se na tom dohodlo s odbory. Na dodržování plánu opatření pak bude dohlížet společná komise, poprvé by se podle Kubeši měla sejít 17. února.

Odbory tvrdí, že úřady práce mají málo zaměstnanců, proto také nestíhají dávky vyřizovat. Úředníkům navíc přibyla práce. Ministerstvo už dřív uvedlo, že na úřadech je „podlimitní stav“. Zmínilo se o chybějících 140 pracovnících. Původně totiž mělo od radnic převzít 1 800 lidí, přešlo jich ale 1 660. Resort sdělil, že záležitost řeší.