Armády ČR a Slovenska by uvítaly společné nákupy zbraní

Praha - Česká a slovenská armáda mají zájem nakupovat společně zbraně, například kulomety. Konkrétní projekty by přes alianční agenturu NAMSA mohly realizovat až po volbách na Slovensku. Společným vyzbrojováním by vojáci ušetřili. Novinářům to dnes po jednání řekli náčelník českého generálního štábu Vlastimil Picek a jeho slovenský kolega Peter Vojtek. Nový náčelník slovenského generálního štábu je v Česku na své první zahraničí cestě.

Společnými zakázkami a dalšími operacemi by obě země mohly za výzbroj platit míň, podle obou náčelníků to ale bude záležet na rozhodnutí politiků. „Zatím musíme počkat, až se situace na Slovensku uklidní,“ uvedl Picek. U sousední země je před předčasnými volbami napjatá situace, vyhrotila ji vážná korupční podezření.

Díky nákupům přes NAMSA loni Česká republika údajně ušetřila téměř 80 milionů korun. Protože se nová forma nákupu ministerstvu vyplatila, plánuje ministerstvo obrany letos přes agenturu pořídit belgické kulomety Minimi, munici či náhradní díly pro obrněná vozidla.

Slovensko a Česko chtěly v minulosti například nakoupit společně obrněnce Iveco, podle médií je nakonec slovenská armáda pořídila oproti české levněji, v Česku miliardová zakázka vyšla o třetinu dráž.

Česko a Slovensko se dále loni v prosinci dohodly na tom, že budou spolupracovat v zajištění vojenského letového provozu. Na základě dohod například Češi budou moci přepravovat raněné a nemocné vojáky na Slovensko a nebudou k tomu potřebovat zvláštní povolení, připomněl Picek. Je to v rámci dohody, která upravuje podmínky spolupráce v oblasti vojenského leteckého výcviku, cvičení, vojenské letecké přepravy a u plnění úkolů integrovaného systému protivzdušné obrany Severoatlantické aliance - NATINADS.

Obě armády spolupracují také v logistice ve vojenských operacích. Koncem ledna začalo fungovat mnohonárodnostní centrum pro koordinaci logistiky v Praze, Slovensko v něm má jednoho zástupce. Centrum má za úkol zlevnit a zjednodušit zásobování jednotek v operacích aliance municí či palivem.

Navzájem by též armády mohly využívat výcvikové prostory, být ve společném bojovém uskupení EU a v dalším uskupení V4, které potvrdilo pohotovost v roce 2016 pod velením Polska. Čeští a slovenští vojáci jsou také v mnohonárodnostním praporu vojenské policie NATO, spolu s kolegy z Polska a Chorvatska.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)