Ministerstvo zastavilo proplácení unijních dotací na severu Čech

Ústí nad Labem – Ministerstvo financí stoplo příliv evropských peněz na projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji, úřad rady regionu Severozápad tak dočasně ztrácí přístup k milionům z Bruselu. Ředitele úřadu Petra Kušnierze a dalších šest lidí tento týden policie obvinila z braní, případně dávání úplatků a dalších trestných činů, včera kvůli tomu skončilo ve vazbě pět lidí. O tom, jak bude proplácení dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji pokračovat, má v pondělí jednat výbor rady, kde zasedají regionální politici z obou krajů.

Opatření ministerstva se skládá ze dvou částí – Kalouskův úřad přestane jednak proplácet už vynaložené náklady na projekty a navíc se zastaví i certifikace prostředků u Evropské komise. To znamená, že ministerstvo nebude do Bruselu posílat žádosti o proplacení evropských peněz pro operační program Severozápad. 

„Zastavení proplácení a certifikace ze strany Platebního a certifikačního orgánu ministerstva financí však automaticky neznamená zastavení proplácení dotací příjemcům. Proplácení dotací příjemcům je v gesci regionální rady s ohledem na disponibilní prostředky, které byly jí poskytnuty v rámci předfinancování ze státního rozpočtu ministerstvem pro místní rozvoj,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Jenže právě ze strany MMR může přijít další krok – regionální rada by se pak nedostala ani k penězům z českého rozpočtu, kterým se předfinancovávají projekty. 

Certifikace označuje v celém procesu čerpání dotací fázi, která následuje až po proplacení peněz příjemcům. Dotace jim totiž úřady vyplácejí z peněz českého státního rozpočtu a teprve následně stát tyto výdaje předkládá ke schválení EK. Celý cyklus uzavírá převod peněz z Bruselu do rozpočtu ministerstva financí. „Délka pozastavení certifikace bude závislá zejména na posouzení informací poskytnutých ze strany Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a případných výsledcích následného prošetření ze strany ministerstva financí,“ dodal Jakob.

Úřad zpracovává žádosti o dotace a jejich vyplácení z tzv. Regionálního operačního programu, ve kterém je pro oba kraje k dispozici 19,5 miliardy korun. Podpořeno už bylo 298 projektů za 16,5 miliardy, zbylé peníze se ještě budou rozdělovat. Za schválené projekty už dostali žadatelé proplaceno sedm miliard a platby za dalších pět miliard mají certifikaci od ministerstva, uvedl mluvčí Úřadu rady regionu Severozápad Vojtěch Krump.