Pokud nebudou mít školy garanci financí, Dobeš reformu stáhne

Praha – Jeden z bodů reformy, na kterém se vzácně shodují rektoři s ministrem školství, je v ohrožení. Pokud v chystaném zákoně nezůstane garance finančních prostředků pro školy na několik let dopředu, stáhne ministr Josef Dobeš celou reformu. Slíbil to rektorům během jednání na ministerstvu. Proti dlouhodobým závazkům vůči vysokým školám je ale ministerstvo financí. S Dobešem budou začátkem března jednat i studenti. Chtějí ho ještě přesvědčit, aby reformu přepracoval. Od 27. února proběhnou také další protestní akce.

„Zdráháme se přijmout v této rozpočtové situaci jakékoliv dlouhodobé mandatorní závazky. O věci však bude ještě intenzivně jednáno,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Školy by ale dlouhodobé garance uvítaly. Stát jim nyní hradí 60 až 70 procent nákladů. „Zatím je to rok od roku jiné a nižší. Náš dlouhodobý návrh je uzavírat se státem několikaleté dohody,“ řekl ČT místopředseda České konference rektorů Ivo Mathé.

Není to ale jediný slib, který Dobeš školám dal. Místo 17 miliard naplánovaných na příští rok jim chce dát ještě o dvě miliardy víc. Financování je také jedním z mála bodů, na kterém se rektoři a ministr dokázali po ostrých výpadech dohodnout. Další kolo debat o reformě se konalo i dnes. Tentokrát ale bez ministra, který onemocněl.

Rektoři už přinesli k jednacímu stolu čtyři strany připomínek k reformě. Vyřešit se zatím prý podařila jen hrstka. „To, kde je z mého pohledu velký problém, je velká míra jisté zmatečnosti některých ustanovení, která se týkají zejména řízení a kontroly kvality akreditačního procesu,“ domnívá se předseda České konference rektorů Václav Hampl.  

Od 27. února začne další vlna protestů

Začátkem března se s Dobešem sejdou i studenti. Chtějí ho přesvědčit, aby reformu přepracoval a nedával návrhy vládě. Kritikům by nestačilo ani případné „změkčení“ školného. Zástupci studentů dnes zároveň oznámili další protesty proti reformě. V týdnu od 27. února nevylučují podobné těm z ledna. V nějaké formě se do nich zapojí školy z Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce, Hradce Králové, Liberce, Opavy, Českých Budějovic a Jihlavy.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod