Georadar naznačí, jsou-li u Dobronína další mrtví

Dobronín (Jihlavsko) – Zda jsou poblíž Dobronína na Jihlavsku další ostatky lidí zabitých vzápětí po skončení druhé světové války, zjišťovali dnes policisté a vědci z Masarykovy univerzity prostřednictvím georadaru. Výsledky budou známy za několik dnů, v té době by mohli mít vyšetřovatelé k dispozici také informace o identitě ostatků nalezených loni v létě na dobronínské louce Budínka.

Nový průzkum proběhl na dvou místech u železničního viaduktu po levé i pravé straně Zlatého potoka. Místa, kde dnes policisté pátrali, označil dobronínský rodák Johann Niebler vyhnaný po válce do Německa. „Odpovídá to písemným materiálům shromážděným při prověřování celého případu a také výpovědi jednoho z pozůstalých,“ řekl vyšetřovatel případu Michal Laška.

Georadar označí anomálie, které jsou v půdě pod loukami. Mohou to být místa se zakopanými ostatky zabitých lidí. Za několik dnů, po zjištění výsledků georadaru, se případně může na vybraných místech začít kopat.

Na louce Budínka byly loni nalezeny kosterní pozůstatky třinácti lidí starých 30 až 60 let. Příčina jejich smrti je nejasná. Podle některých zpráv byli Němci ubiti lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy.

Pražský kriminalistický ústav se snaží zjistit identitu zabitých. Výsledky by měly být známy koncem března, možná později. „Do ústavu zatím ještě nedorazily kontrolní genetické materiály z Německa, nelze vyloučit, že se konečné výsledky o několik týdnů zpozdí,“ řekl vyšetřovatel Laška.