Soud vzal do vazby pět podezřelých z korupce na úřadu v Ústí

Ústí nad Labem - Ústecký soud dnes vzal do vazby pět lidí podezřelých z korupce v kauze Regionální rady Soudržnosti Severozápad. Je mezi nimi i šéf úřadu Petr Kušnierz. Informaci potvrdil jeho obhájce Stanislav Devátý. Na vazbě trval státní zástupce kvůli obavám o ovlivňování svědků. Celkem policie obvinila sedm lidí, dva z nich ve vazbě být nemusejí. Úřad rozděluje evropské dotace.

Tři lidé byli obviněni z podplácení, čtyři z přijímání úplatku. Jeden člověk je obviněný z vydírání. Trestné činy souvisí s výběrem projektů a následným čerpání dotací z rozpočtových prostředků Regionální rady regionu Soudržnosti Severozápad.

Kušnierz byl už třikrát stíhán

Reportáž a vstup Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Šéfa úřadu Regionální rady Kušnierze policie kvůli podezřelé správě svěřeného majetku třikrát stíhala a dvakrát byl proto podle MfD před soudem, ten ho ale vždy osvobodil. V roce 2009 Kušnierz působil jako ekonomický náměstek tehdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) a poté Jakuba Šebesty. Ten ho ale kvůli nekompetentním rozhodnutím odvolal. Podle MfD byl odvolán kvůli dvěma zakázkám na IT technologie za více než půl miliardy korun, které byly zadány bez výběrového řízení.

Policie v úterý prohledala sídlo Regionální rady v centru Ústí nad Labem a zapečetila některé kanceláře. Odpoledne přijeli policisté i do kanceláře regionální rady v Karlových Varech. Úřad již od středy podle jeho mluvčí Marcely Klíchové funguje normálně.

Předražené dotace: Krajská zdravotní nebo lanovka na Větruši

Kušnierz je nyní i asistentem poslance a někdejšího ústeckého hejtmana Jiřího Šulce (ODS), který je zároveň předseda Regionální rady Soudržnosti Severozápad. Kvůli vzniklé situaci Šulc navrhne při pondělním zasedání Výboru regionální rady prodloužit ukončení výzvy pro podávání projektů. „Stávající termín je 31. března. Pro všechny uchazeče bude lepší, když se termín o jeden měsíc posune,“ informoval Šulc.

Rada regionu soudržnosti Severozápad se zabývala například dotacemi na přístroje v ústecké Krajské zdravotní (KZ), které jsou podle auditu ministerstva financí předražené. Týká se to zejména techniky dodávané firmou Hospimed. Té KZ v minulosti zaplatila 420 milionů korun. Pro předraženost kritizovala řada lidí i podpořenou rekonstrukci ústeckých městských sadů za 77 milionů korun a stavbu lanovky na Větruši za 80 milionů.

Rada regionu soudržnosti Severozápad podpořila od roku 2007 v Ústeckém a Karlovarském kraji 257 projektů za 14,9 miliardy korun. Na dokončené projekty vyplatila už 6,5 miliardy korun. Pro letošní rok plánuje rozdělit dotace přes 1,5 miliardy korun, přidělila například téměř 500 milionů na městskou hromadnou dopravu v Mostě a Ústí nad Labem.

Policie loni vyšetřovala proplácení dotací také v regionu Jihozápad, kam spadá Plzeňský a Jihočeský kraj. Obvinila dva úředníky včetně ředitele regionální rady Jiřího Trnky. Ten strávil několik měsíců ve vazbě. Oba podle policie ovlivňovali výběr projektů, které získaly dotace z EU.