Zásah spojenců v Libyi je pokrytectví, říká Mach

Praha – Konflikt v Libyi není podle předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha důvodem k mezinárodním vojenským zásahům, tím méně k účasti České republiky. Boj odpůrců Muammara Kaddáfího s jeho přívrženci je prý vnitropolitickou záležitostí, za kterou musí nést následky zejména sami Libyjci, míní Mach. Představitelé západních států se podle něho výrazně angažují v problémech jednoho státu, zatímco situaci v mnoha zemích s podobnými režimy velkoryse přehlížejí.

Šéf Svobodných vyzdvihl odvahu a nasazení občanů Libye, avšak varoval před jednoduchými soudy ze strany velmocí či nadnárodních organizací. Země si prý své problémy musí řešit samy a za rozpoutání konfliktu s cílem svrhnout Kaddáfího nést plnou zodpovědnost. „Jak máme vědět, kdo je hodný a kdo zlý? Je to věc těch lidí v daném státě. Považuji za obdivuhodné, že se Kaddáfímu postaví, ale oni jdou s tím rizikem do boje stejně tak, jako šli se stejným rizikem nedávno v Egyptě, nyní to lidé zkoušejí v Jemenu, atd.,“ komentoval Mach.

Šéf Svobodných během pořadu taktéž schválil prozatímní postoj České republiky, která dosud neplánuje vojensky podpořit intervenci spojenců v Libyi. Argumentem přímé účasti by podle něho byl pouze konkrétní vojenský zákrok proti Česku. „V takovém případě máme právo se bránit, ale zatím to nenastalo,“ dodal Mach.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Petr Mach:

„Podstatné je, proč bychom se my měli míchat do jejich záležitostí. Je projevem odvahy rebelů, že se postaví svému vládci, ale nám do toho nic není. Ti rebelové se snaží svrhnout jednoho vládce, je tam občanská válka a co my jako ČR s tím máme společného?“

Svobodní: Řadu státních úřadů nepotřebujeme

Kromě situace v Libyi diváky pořadu zajímal také recept Strany svobodných občanů na snížení rozpočtového schodku. Vyrovnaného rozpočtu je podle Macha možné dosáhnout i ústavní cestou. V takovém případě by se prý Česko mohlo inspirovat Švýcarskem, které si v referendu z roku 2001 odhlasovalo zákon o vyrovnaném rozpočtu. Dalším krokem by mělo postupné snižování státní byrokracie. „Stát je důležitá instituce a musí mít zajištěnu svou správu, ale problém je v tom, že u nás je spousta úřadů opravdu zbytečných,“ míní Mach. Konkrétně hovoří například o Úřadu zmocněnce pro lidská práva, Úřadu pro hospodářskou úpravu lesů nebo o Českém statistickém úřadu.

„Statistický úřad například na sčítání lidu, úroveň HDP, určitě nepotřebujeme… Svobodní nechtějí, aby vláda řídila ekonomiku nebo snad porodnost na základě nějakých statistických dat a vymýšlela dávky, omezení atd. Například nyní je nás podle údajů 10 400 000, je to hodně, nebo málo, kdo to ví?“ polemizoval Mach.

Recept na důchody: Méně dávat, méně vybírat

Budoucí podobou státního rozpočtu v současnosti nejvíce hýbe důchodová reforma. Mach v Hyde Parku představil konkrétní koncept rovného důchodu, který funguje v anglosaských zemích. Spočívá ve snížení příjmů i výdajů státní správy. Stát by tak dle Svobodných měl snížit daňovou zátěž a zároveň vydávat základní starobní důchod bez ohledu na výši předchozích příjmů. „Od lidí by méně bral, ale také by jim méně dával. Garantoval by lidem pevný, rovný důchod na úrovni cca 30 procent průměrné mzdy v ekonomice,“ dodává Mach. Přilepšit v důchodovém věku by si pak každý mohl předchozím spořením či připojištěním podle konkrétního příjmu.

Ekonom Petr Mach je předsedou Strany svobodných občanů od února 2009. Kromě vedení Svobodných se věnuje pedagogické činnosti na ekonomických univerzitách v Praze. Publikuje v časopise Laissez Faire, zaměřeném na liberální obchod. V minulosti byl členem ODS či výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku, které je spjato s Václavem Klausem. Působil také čtyři roky jako prezidentův poradce pro ekonomiku. Své názory sděloval také jako jeden z pracovníků Mezistranické komise pro důchodovou reformu (tzv. Bezděkovy komise). Napsal dvě knihy a desítky kritických článků o úskalí evropské integrace.