Přibylo pravidelných pijanů, denně kouří čtvrtina dětí

Praha – V Česku přibývá šestnáctiletých, kteří pravidelně pijí alkohol a opíjejí se. Zatímco v roce 1995 se aspoň třikrát za poslední měsíc opilo 14 procent mladých, loni jich byla už pětina. Nejméně šestkrát v posledním měsíci si pivo dala čtvrtina a tvrdý alkohol 15 procent školáků. Vedle těchto údajů vyplývá z evropské školní studie o užívání drog dospívajícími ESPAD za rok 2011, že v ČR poprvé po letech ubylo školáků, kteří mají zkušenost s marihuanou. Postoj k cigaretám se nemění, denně kouří čtvrtina dětí. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil uvedl ve Studiu ČT24, že čísla se ve srovnání se studií před čtyřmi lety posunula směrem dolů, i přesto jsou podle něj české děti do 16 let v užívání marihuany stále „zlatí medailisté“.

„Mladí lidé si to jsou často schopni vypěstovat sami… a zároveň dnes existují velkopěstírny konopí s vysokým obsahem THC,“ uvedl Vobořil na otázku, kde mladí lidé mohou přijít k marihuaně v takovém množství. Doplnil, že důležitým aspektem je relativní tolerance většinové společnosti k této droze.

ESPAD je největší evropská studie o užívání legálních a nelegálních drog šestnáctiletými. Poprvé se konala v roce 1995, opakuje se každé čtyři roky. Loni se jí zúčastnilo 36 zemí. V Česku se do ní zapojilo 3 913 žáků devátých tříd a prvních ročníků z 360 škol.

Alkohol už v životě vyzkoušelo 98 procent dotázaných. Polovina dívek a dvě třetiny hochů ho konzumovaly nejméně dvacetkrát v životě. Za poslední měsíc se napili čtyři z pěti školáků. Zhruba 26 procent mladých si víc než šestkrát v posledních 30 dnech dalo pivo, což představuje nárůst o pět procent proti roku 2007 a o osm procent ve srovnání s rokem 1995.

Kontrola mladistvých v baru
Zdroj: ČT24

Pivo si dopřávají pravidelně hlavně chlapci. Víc než šestkrát do měsíce si ho dává 37 procent hochů a skoro 16 procent dívek. Dívčí podíl přesáhl oproti roku 1995 dvojnásobek. Víno pravidelně pije přes 9 procent šestnáctiletých, limonády s alkoholem, neboli alkopops si dopřává desetina školáků. Tvrdého alkoholu se aspoň šestkrát do měsíce napije přes 15 procent mladých – 19 procent chlapců a 12 procent dívek.

Nejméně třikrát se za poslední měsíc opilo přes 21 procent šestnáctiletých. Bylo to skoro 27 procent hochů a 16 procent děvčat. V roce 1995 přitom opilost aspoň třikrát do měsíce znala pětina chlapců a necelých sedm procent děvčat.

Šestnáctiletí nemají problém si alkohol obstarat. Stále víc z nich si ho běžně koupí v obchodě. V roce 2003 si ho takto za poslední měsíc opatřily dvě pětiny mladých, loni už jich bylo 61 procent. O něco méně než před pěti lety se nalévá mladistvým v restauracích, barech a na diskotékách. V roce 2007 tam aspoň jednou do měsíce pilo alkohol 84 procent školáků, loni 77 procent. Problémem je, že většinové společnosti vadí alkohol jenom za volantem, jinak se u nás pití obecně toleruje. Na jaře má proto odstartovat tříletá kampaň, která by měla názory na konzumaci alkoholu změnit.

Ve srovnání s předchozími výzkumy mezi mladými loni dál ubývalo těch, kteří měli zkušenosti s nelegálními drogami. Poprvé se také snížil podíl šestnáctiletých, kteří vyzkoušeli marihuanu či hašiš. I tak jich ale bylo 42 procent. V roce 2007 mělo s konopnými látkami zkušenost 45 procent šestnáctiletých. Mladým Čechům tak patřila v Evropě první příčka. Mezi školáky ale zatím neklesá obliba cigaret. Denně kouří čtvrtina z nich. Každý dvanáctý je pak silný kuřák, denně vykouří aspoň 11 cigaret.