Policie odpečetila kanceláře úřadu, který rozhoduje o evropských dotacích

Ústí nad Labem - Policie již uvolnila kanceláře v sídle Rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem, který rozhoduje o evropských dotacích v Ústeckém a Karlovarském kraji. V úterý je prohledávali kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Co zde hledali, zatím není známé. Podle mluvčí úřadu Marcely Klíchové úřad už normálně funguje. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že s ohledem na vyšetřování k případu nelze zveřejnit žádné podrobnosti. První informaci prý státní zastupitelství sdělí ve čtvrtek dopoledne.

Rada se podle Klíchové k případu vyjádří poté, co podrobnosti k němu zveřejní státní zastupitelství. Dnes v úřadu prý byli jen policejní počítačoví specialisté. Policisté v úterý prohledali i sídlo úřadu v Karlových Varech.

Na konci března končí dvě výzvy pro podání žádostí o evropské dotace. Klíchová tvrdí, že budou prodloužené do konce dubna, ale to prý nesouvisí se zásahem policie, ale s technickými záležitostmi.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Rada regionu soudržnosti Severozápad se zabývala například dotacemi na přístroje v ústecké Krajské zdravotní (KZ), které jsou podle auditu ministerstva financí předražené. Týká se to zejména techniky dodávané firmou Hospimed. Té KZ v minulosti zaplatila 420 milionů korun.

Šéf výboru rady poslanec Jiří Šulc (ODS):

„Informovali mě o skutečnosti, že probíhá vyšetřování jednoho zaměstnance tohoto úřadu ve věci obvinění z přijetí úplatku.“

Ministerstvo financí podalo už loni v prosinci trestní oznámení kvůli údajnému plýtvání při nákupech zdravotnické techniky. Nechalo si také zpracovat audit, který ukázal, že přístroje nakupované Krajskou zdravotní z evropských dotací byly předražené o 31 milionů korun a v pořádku nebyla ani některá výběrová řízení.

Nákupem přístrojů pro KZ se zabýval také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), vyšetřování iniciovala ústecká Rada regionu soudržnosti Severozápad. Ta však minulý týden oznámila, že tendr na přístroje byl podle ÚOHS v pořádku.

Česká pirátská strana podala trestní oznámení

Přestaviteli opozice ve městech byly kritizovány i další projekty podpořené z ROP Severozápad. Pro předraženost kritizovala řada lidí rekonstrukci Městských sadů a stavbu lanovky v Ústí nad Labem nebo projekt chomutovského stadionu. Obnova Městských sadů měla původně stát 72 milionů korun, nové lavičky, odpadkové koše a fontány nakonec přišly o více než pět milionů dráž.

Česká pirátská strana podala kvůli tomu trestní oznámení na neznámého pachatele. Kritiku si vysloužila také stavba lanovky z obchodního domu v centru Ústí na výletní zámeček Větruše.

Rada regionu soudržnosti Severozápad podpořila od roku 2007 v Ústeckém a Karlovarském kraji 257 projektů za 14,9 miliardy korun. Na dokončené projekty vyplatila už 6,5 miliardy korun. Pro letošní rok plánuje rozdělit dotace přes 1,5 miliardy korun, přidělila například téměř 500 milionů na městskou hromadnou dopravu v Mostě a Ústí nad Labem.