Týc prý včera napadl strážníka, výtvarník to ale popírá

Praha – Zítra má údajně nastoupit trest odnětí svobody na jeden měsíc Roman Týc. Na podporu umělce, který je odsouzen za svoji akci s pražskými semafory, vzniklo několik iniciativ. Lidé mu například nahrávají skladby, které by mu chtěli předat na cestu do cely. Píší prezidentovi republiky, aby zvážil udělení milosti. Podle policie však Týc včera večer napadl strážníka. Ještě v noci byl obviněn z trestného činu násilí proti úřední osobě, za který mu hrozí až čtyři roky vězení. Uvedla to mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Podle mluvčí městské policie Jany Přikrylové se muž připletl do konfliktu strážníků s jinou osobou, strážníka napadl slovně i fyzicky. Po výslechu byl obviněný propuštěn. Roman Týc ale událost popisuje jinak. Večer prý potkal skupinu strážníků, kteří křičeli na plačící ženu. „Napomenul jsem je s tím, aby se chovali k ženě slušně, na to jsem byl vyzván, abych do věci nezasahoval, a když jsem znova upozornil na nevhodné chování strážníků, byl jsem strážníkem napaden,“ uvedl Týc.

Poté ho prý strážníci srazili k zemi, spoutali a proti jeho vůli naložili do služebního auta, kde proti němu použili fyzické násilí. „Byl jsem tak nedůvodně zadržen a převezen na služebnu Policie ČR a až po několika hodinách mi bylo předáno obvinění z údajného napadení strážníků. Rozhodně popírám, že bych nějakého městského strážníka nebo policistu slovně nebo fyzicky napadl,“ uvedl Týc.

Server iDnes.cz zveřejnil svědectví ženy, která se incidentu zúčastnila. Hádku se strážníky v Divadelní ulici vyprovokovala ona, protože se jí nelíbilo, že odtahový vůz chce odvézt zaparkované auto. Týc se jí prý zastal. Řidička tvrdí, že strážníci napadli Týce, nikoli on je. Je přesvědčená, že ho zbili, do jejich vozu, kam ho naložili, ale prý neviděla.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Pomohl panáčkům ze svěrací kazajky

Roman Týc, vlastním jménem David Hons, by měl v pátek nastoupit do pankrácké věznice. Odsouzen byl za svoji akci s pražskými semafory, kdy panáčky na světlech vyměnil za figurky v různých žertovných pozicích. Časopis Respekt v souvislosti s touto kauzou připomíná, že pokud Týc do vězení nastoupí, bude to poprvé od roku 1989, kdy umělec skončí za mřížemi kvůli své práci. Až Týcovi začne trest odnětí svobody, půjde malý kousek české demokracie do vězení s ním, napsal Respekt.

Umělec nechce zaplatit pokutu určenou soudem, protože odmítá, že by jeho jednání bylo trestným činem. Zvolil si raději měsíční vězení, v pátek měl tedy nastoupit do pankrácké věznice. Soudce Roman Podlešák oznámil, že Týc již výzvu k nástupu do vězení převzal.

Na semaforech se po jeho zásahu objevili například beznohý muž, žena v sukni či oběšenec. Výtvarník čin vysvětlil tím, že jen pomohl panáčkům ze svěrací kazajky a uvolnit se. Týcovy semafory dostaly první cenu na vídeňském festivalu Sidewalk cinema. V ČR však byl jejich autor odsouzen.

Soud jej odsoudil k šedesátitisícové pokutě a nařídil mu uhradit škodu, která vznikla dopravnímu podniku. Škodu autor uhradil, pokutu ale platit nechce, protože by tím podle svých slov uznal, že spáchal trestný čin. Týc ještě před zahájením líčení zaslal soudkyni Janě Miklové otevřený dopis, ve kterém mimo jiné potvrzuje, že jako projev nesouhlasu se systémem pokutu nezaplatí.

Z otevřeného dopisu Romana Týce:

„Jsem naivní? Možná, ale já opravdu věřím ve svět, ve kterém žijí lidé, kde zákon není nástroj, ale pomůcka. Věřím ve svět bez příkazů, ve kterém nemusím, ale mohu, pokud chci. Je to 20 let, co se pod tlakem událostí vzdala komunistická strana vlády nad naší zemí. Z pohledu jedince se změnilo hodně, máme totiž iluzi svobody. Můžeme si dělat, co chceme, ale je tomu opravdu tak, a platí tato svoboda celých 20 let stejně? Co se tedy změnilo? Když se ohlédnu, tak zjistím, že tolik se toho nezměnilo. Ano, režim se opravdu změnil, ale systém zůstal stejný. Pořád je tu zákon, který je tak složitý, že obyčejný člověk nezná jeho hranice a snadno se díky strachu stává obětí těch, kteří ho tvoří, kteří ho hájí a kteří s ním pracují. Zákon je prostě takový elektrický plot na dobytek…“

Obhájce Michael Pokorný rozsudek označil za nepřiměřený povaze obvinění. Soud by měl podle něj vykládat právo se zřetelem k tomu, jak je společností vnímán čin. Soudkyně připustila, že veřejnost vnímá uměleckou stránku díla pozitivně.

Týcovo dílo získalo podporu pražské radní Aleksandry Udženiji, která by chtěla figurky na některé semafory v Praze umístit. „Umělecký projekt se semafory mě osobně velice oslovil,“ uvedla. „Byla bych ráda, kdybychom našli v Praze vhodné místo, kde by pan Týc mohl v tomto smyslu svobodně tvořit bez hrozby represe ze strany státu.“ Otázkou zůstává, zda bude chtít Týc „svobodně tvořit“ na místě, které mu magistrát určí.

„Grázlové dostávají milosti, umělci jsou posíláni do basy“

Redakce internetové stránky Protišedi.cz píše otevřený dopis prezidentovi Václavu Klausovi. „Rádi bychom Vás proto požádali, abyste zvážil udělení prezidentské milosti a umožnil tak výtvarníkovi dále tvořit bez pocitu strachu z toho, že když bude jeho umění radikální, octne se ve vězení spolu s opravdovými kriminálními živly,“ stojí v něm.

Autoři webové výzvy Prison Blues uvádějí, že chtějí jít do vězení symbolicky s Týcem. Žádají proto všechny hudebníky a kapely, kterým není tahle situace lhostejná, aby poslali jednu svoji skladbu jako výraz solidarity. Všechny skladby se nahrají do přehrávače, který si Týc s sebou může vzít.

Na sociální síti Facebooku zase vznikl nápad upéct Týcovi bábovku a přijít s ní před věznici, případně ji do vězení odsouzenému poslat i se zapečeným pilníkem. Výzva je adresována „těm, komu není lhostejno, že grázlové dostávají milosti a umělci jsou posíláni do basy“.

Ztohoven byli již stíháni za odpálení atomovky

Roman Týc patří mezi zakládající členy skupiny Ztohoven, která se věnuje především umění ve veřejném prostoru. Její členové se například před lety „nabourali“ do vysílání České televize a v pořadu ČT2 Panorama odvysílali simulovaný výbuch atomové bomby v oblasti Krkonoš. Zatímco skupina dostala za akci cenu od Národní galerie, její členové skončili před soudem. Nakonec ale akce neskončila ani jako přestupek.

Ztohoven dále zakryli a v otazník proměnili červené neonové srdce výtvarníka Jiřího Davida, které svítilo nad Pražským hradem na konci funkčního období prezidenta Václava Havla. Z poslední doby je akce Občan K., kdy členové skupiny zažádali o občanský průkaz na jméno kolegy a půl roku žili pod cizí identitou.

Týc na sebe upozornil i hrou Seber policajtovi čepici, jeho byla i socha ohořelého muže Ohnívání vystavená na Václavském náměstí poblíž místa sebeupálení Jana Palacha. Letos v září vzbudil rozruch, když vytvořil obrazy z popela zesnulých a vystavil je v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze. Tvrdil, že v krematoriích vznikají přebytky, tedy popel zesnulých, který končí často bez piety na skládkách. Údajně tak chtěl otevřít diskusi o pokřiveném vztahu současné společnosti ke smrti.