Nemocných tuberkulózou v Česku moc není

Praha – Světový den tuberkulózy připadá až na zítřek, i přesto si ho ale několik nemocnic v Česku připomíná celý týden. Dnes se na tuto nemoc soustředí hlavně pražská Thomayerova nemocnice. Právě tam bude totiž na tiskové konferenci slavnostně představeno ukončení tříletého projektu, jehož cílem bylo plně vybavit místní centrum pneumologické kliniky, která zde působí již od roku 2007. Zmíněným bakteriálním onemocněním trpí asi třetina lidstva. Česko přitom patří mezi země s nejnižším výskytem tuberkulózy na světě.

„Naše oddělení je jediné v České republice pro léčbu multiresistentní tuberkulózy, která je závažná pro naše obyvatelstvo. Využíváme zde speciální léky na léčbu tohoto onemocnění, základní antituberkulotika na něj totiž nejsou citlivá. V rámci České republiky jsou pacienti s tímto vážným onemocněním všichni léčeni u nás,“ vysvětlila lékařka Emília Kopecká. Dle jejích slov bylo na pneumologické klinice za dobu od jejího vzniku léčeno 37 pacientů, z toho dvacet pacientů bylo z ciziny.

V průběhu tří let se oddělení vybavilo přístroji z norských fondů. „Jedná se hlavně o rentgenové vybavení s vertikálem. To znamená, že pacienti, kteří jsou u nás léčeni, nemusí chodit někam na rentgen, přímo v našem areálu máme vlastní,“ podotkla Kopecká.

Cílená prevence neexistuje

Podle Kopecké je statisticky jasné, že počty tuberkulóz klesají. „Prevence tuberkulózy jako taková neexistuje, můžeme se akorát bránit tím, že udržujeme správnou životosprávu a hlavně se vyhýbáme rizikovým skupinám. Pokud si rodič přeje, aby jeho dítě bylo očkované proti onemocnění, je to stále možné,“ dodala.

Snímek plic
Zdroj: ČT24