Zloději z Hodonínska ukradli tisíce litrů nafty

Bzenec - Nafta v nádržích nákladních aut láká zloděje. A s rostoucími cenami pohonných hmot roste i počet krádeží, ze všech regionů nejvíc na Plzeňsku a Hodonínsku. Právě tam chytili policisté zatím poslední organizovanou skupinu.

Zloději vyzbrojení šroubovákem, hadicemi a kanystry za noc ukradli naftu až ze šesti kamionů. Krádeže pohonných hmot jsou nejen noční můrou autodopravců, ale i novým fenoménem v oblasti kriminality.

Zloději nafty kradou ve skupinách – jedni obhlíží terén, aby druzí mohli v klidu a zadarmo tankovat. „Pachatel přichází k autu a nějakým připraveným nástrojem zničí víčko nádrže. Oddělá si ho, nasadí do nádrže hadici a zadarmo si čerpá naftu,“ popsal praktiky lupičů bzenecký autodopravce Radomír Maléř. Sám ví, o čem mluví. Za poslední půlrok se jeho vozy staly čerpací stanicí zlodějů hned třikrát. 

Než policie členy gangu chytila, pachatelé takto poškodili desítky autodopravců. „Mají na svědomí téměř třicítku vyčerpaných nákladních vozidel a pracovních strojů. Této trestné činnosti se dopouštěli v posledním půlroce a odčerpali celkem čtyři tisíce litrů nafty,“ potvrdil mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Co zloději nespotřebovali, to pod cenou prodali. Celkovou škodu policisté odhadují na 130 tisíc korun. Za nelegální přivýdělek teď pětici osmnáctiletých a devatenáctiletých mladíků čeká soud.  

Reportáž Kamily Štichové a Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Pachatelé byli zatčeni, ale krade se dál

Jejich zadržením však krádeže pohonných hmot na Hodonínsku neskončily, nedávno vysáli nádrž autobusu. Útokům zlodějů se proto snaží bránit i samotní autodopravci, kteří si do nádrží instalují takzvané ochranné koše. Přes děrované síto přivařené k hrdlu nádrže žádná hadice nepronikne. 

Instalovaná zábrana ale problém řeší jen částečně. „Máme strach z toho, že jakmile umístíme tyhle ochranné koše, tak se budou zloději snažit najít jiný způsob. Ten nejjednodušší bude asi proražení celé nádrže,“ obává se autodopravce Maléř. V takovém případě by škody za ukradenou naftu mohly narůst o desítky tisíc korun za novou nádrž. 

Další možnost ochrany je satelitní sledování hladiny pohonných hmot. Když je kamion na cestách nebo parkovišti a nafta začne nápadně rychle ubývat, do firmy přijde automaticky alarmující smska. Systém ale nemají autodopravci zapnutý permanentně.