Úředníci možná manipulovali s operačním programem Jihozápad

Praha - Protikorupční policie podezřívá tři vysoké manažery Regionální rady z manipulace v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad. Příjemci eurodotací, kteří se svými projekty uspěli v roce 2008, to ale obvinění radikálně odmítají. Detektivové a ministerstvo financí potvrdilo, že žádný z žadatelů v podezření není. Vina tak padá jen na obviněné úředníky.

V roce 2008 uspěly na jihu a západě Čech stovky projektů. Přes vybudování domů seniorů, nemocničních pavilonů, oprav silnic, mostů, škol až po renovace památek. Celkem se na dotacích vyplatilo šest miliard a 300 milionů korun. „My jsme se v rámci prověřování tohoto případu samozřejmě zabývali i konkrétními projektovými žádostmi o dotace, nicméně jsme došli k závěru, že ze strany žadatelů o tyto dotace nedošlo k žádnému pochybení,“ podotkl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Tři manažeři Regionální rady jsou trestně stíháni

Trestně stíhaní jsou tři vysocí manažeři Regionální rady. Svým podřízeným měli dávat pokyn, aby žádosti nejdřív zadávali v neoficiálním počítačovém programu, až později do toho oficiálního. O těchto praktikách úspěšní žadatelé neměli ani tušení. „Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se nám chtělo pomoct, nebo jako nějakým způsobem něco obejít. Vždycky to bylo všechno striktně úředně,“ vysvětlil majitel zámku Hrádek u Sušice Pavel Lejsek.

Ministerstvo financí při kontrole přišlo na to, že při rozdělování evropských peněz selhala kontrola a udělilo proto skoro čtvrtmiliardovou sankci. „Nelze vyloučit, že pokud policie přinese další nová zjištění o případných defraudacích, ministerstvo přikročí k další pokutě,“ řekl mluvčí Ministerstva financí Jakub Haas. Ministerstvo zatím nemá informaci o tom, že by se jakékoliv manipulace dopustili samotní žadatelé a nikomu tak nehrozí, že by musel dotaci vracet.